Λάμπρος εορτασμός της μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Αλβανία

Λάμπρος εορτασμός της μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Αλβανία

Η δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εορτάστηκε σ' ολόκληρη την Αλβανία, από τα Τίρανα μέχρι το Αργυρόκαστρο.

Εόρτασε η ιστορική εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Αργυρόκαστρο, που παλιά, πριν ανεγερθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο η περίλαμπρη εκκλησία της Ανάστασης, ήταν μητροπολιτικός ναός.

Λαμπρά εόρτασε και ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Γκράσμι του Ελμπασάν.

Ιερούργησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Αντώνιος, ενώ μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, ακολούθησε παρουσίαση προγράμματος από κατασκηνοτόπουλα της Μητρόπολης Ελμπασάν, κατά την τελετή λήξης της κατασκήνωσης.

Ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος ιερούργησε στον εορτάζοντα ναό του χωριού Αγκίμ.

Στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Τίρανα, στο Πνευματικό Κέντρο «Θαβώρ», ιερούργησε ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος, ο οποίος ευλόγησε, κατά την παράδοση, τα σταφύλια, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Σε υπαίθριο προσκύνημα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Κάστρο του Μπερατίου τελέστηκε εσπερινός, που ήταν ιδιαίτερα κατανυκτικός.

Ενώ δίπλα μας βλέπουμε θλίψεις και δάκρυα, ασθένειες και θάνατο, η Εκκλησία στην κορυφή του όρους Θαβώρ μας δείχνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Μας δείχνει το μεταμορφωμένο πρόσωπο του Κυρίου.

Μέσα στην Εκκλησία του Χριστού συντελούνται μυστικές, ηθικές και πνευματικές μεταμορφώσεις.

Ευτυχισμένοι είναι όσοι καλλιεργούν τον εαυτό τους, ώστε να επιτύχουν εσωτερική πνευματική μεταμόρφωση.

Έτσι θα καταλάβουμε ότι δεν ανήκουμε στον εαυτό μας, αλλά στον Θεό.

Ας το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Και ας προσέχουμε. Ιδίως τώρα, οπότε τόσοι ηθικοί κίνδυνοι απειλούν να μας φθείρουν και να γκρεμίσουν την πνευματική οικοδομή μας.

Ας μένουμε σταθερά θεμελιωμένοι πάνω στον Κύριο, για να αξιωθούμε να τελειοποιούμαστε διαρκώς και να είμαστε αιωνίως δικοί Του.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου