Επιστολή πολιτικών δυτικών χωρών για αυστηρότερη στάση κατά της Σερβίας

Επιστολή πολιτικών δυτικών χωρών για αυστηρότερη στάση κατά της Σερβίας

Πολιτικοί από διάφορες δυτικές χώρες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Μεγάλη Βρετανία να έχουν πιο αυστηρή προσέγγιση στον πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vučić.

Όπως αναφέρει η «Tagesspiegel», δυτικοί πολιτικοί ζήτησαν αντίδραση στις αποσταθεροποιητικές τάσεις της Σερβίας.

«Οι προσπάθειες της Σερβίας να διαταράξει τις δημοκρατικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να καταγγελθούν δημόσια ως ξένη παρέμβαση και πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες για να λογοδοτήσει η Σερβία εάν συνεχίσει να υπονομεύει τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», αναφέρει η επιστολή των πολιτικών εμπειρογνωμόνων προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικών, Josep Borrell, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, και τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, James Cleverly.

Την επιστολή υπέγραψαν επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της Μπούντεσταγκ, Μάικλ Ροθ του SPD και ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Την επιστολή αυτή υπέγραψαν και οι επικεφαλής των επιτροπών εξωτερικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουκρανίας, της Ιρλανδίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας.

«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να διδαχθεί από το παρελθόν μας και να διασφαλίσει ότι δεν θα ασκήσουμε πολιτική με επίκεντρο το Βελιγράδι στα Βαλκάνια», αναφέρει η επιστολή.

Ζητούν επίσης να εξεταστεί μια πολιτική προληπτικής διπλωματίας για να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

«Όσοι υπερασπίζονται το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία δεν πρέπει να επιπλήττονται», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, αναφερόμενη στο κράτος του Κοσσυφοπεδίου.

Περαιτέρω στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις αποθηκών όπλων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και οι αναφορές για το συνεχιζόμενο λαθρεμπόριο όπλων μέσω των συνόρων Σερβίας-Κοσόβου υπογραμμίζουν τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης.

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια κυρίαρχη χώρα και μια λειτουργική δημοκρατία. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση της κοινής μας πολιτικής απέναντι στην τρέχουσα κρίση».

«Η έλλειψη πίεσης στη Σερβία μετά την αυθαίρετη σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών και η αποτυχία να τους λογοδοτήσουν για τις επιθέσεις στις δυνάμεις της KFOR, δείχνουν την τρέχουσα έλλειψη αμεροληψίας στην αντιμετώπιση τέτοιων προβληματικών σημείων», αναφέρουν οι πολιτικοί των δυτικών χωρών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου