108 εκατ. ευρώ κόστισαν μέχρι στιγμής στον αλβανικό προϋπολογισμό τα τρία αποτεφρωτήρια

108 εκατ. ευρώ κόστισαν μέχρι στιγμής στον αλβανικό προϋπολογισμό τα τρία αποτεφρωτήρια

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας Αλβανίας, δείχνουν ότι μέχρι τον Ιούνιο είχαν βγει από τα κρατικά ταμεία πάνω από 11 δισ. λεκ, με τη σημερινή ισοτιμία για τα τρία αποτεφρωτήρια (108 εκατ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, σχεδόν 5,6 δισ. λεκ δόθηκαν για τον αποτεφρωτήρα των Τιράνων, ο οποίος δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί. Το μητρώο συναλλαγών του δημοσίου δείχνει πληρωμές ύψους σχεδόν 3,5 δισεκατομμυρίων λεκ για τον αποτεφρωτήρα, ο οποίος εξακολουθεί να μην είναι πλήρως λειτουργικός στο Φιέρι και 1,9 δισεκατομμύρια λεκ για αυτόν στο Ελμπασάν.

Αυτά τα έξοδα αναμένεται να μην σταματήσουν εδώ. Για το αποτεφρωτήριο των Τιράνων, η σύμβαση που συνήφθη τον Αύγουστο του 2017 με διάρκεια 30 ετών, η τελική αξία της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 18,3 δισ. λεκ. Περισσότερα χρήματα θα βγουν επίσης για το Φίερι και το Ελμπασάν, έργα με τελικό εκτιμώμενο κόστος 3,7 και 5,3 δισ. λεκ.

Οι πληρωμές συνεχίζονται ακόμα και στις συνθήκες που τα αντικείμενα βρίσκονται σε κατάσχεση. Το πρώτο παράδειγμα είναι ο αποτεφρωτήρας του Ελμπασάν. Φέτος εισέπραξε άλλα 2 εκατ. ευρώ, παρόλο που η εταιρεία «Ολοκληρωμένες Τεχνολογικές Υπηρεσίες» κατασχέθηκε από την Ειδική Εισαγγελία Κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς το 2021, στο πλαίσιο του σχεδίου υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος σε αυτό το αποτεφρωτήριο.

Οι πληρωμές του προϋπολογισμού έγιναν υπό το πρόσχημα των υπηρεσιών σε εταιρείες ύδρευσης σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών. Με το επιχείρημα ότι η Αλβανία βρισκόταν σε περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη, πριν από 9 χρόνια η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή με παραχώρηση τριών αποτεφρωτηρίων με σκοπό τη διαχείριση απορριμμάτων: Τίρανα με δυνατότητα επεξεργασίας 416 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ετησίως, Φιέρι με 73 χιλιάδες και το Ελμπασάν με 51 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ετησίως.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου