Για την ανακαίνιση συγκροτημάτων στους Δρυμάδες καταχράστηκαν τα κονδύλια της ΕΕ για τη γεωργία

Για την ανακαίνιση συγκροτημάτων στους Δρυμάδες καταχράστηκαν τα κονδύλια της ΕΕ για τη γεωργία

Ένα πραγματικό σκάνδαλο αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τα αλβανικά ΜΜΕ, που σχετίζεται με την κατάχρηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γεωργία.

Τα κονδύλια αυτά, αντί να διοχετευθούν στη γεωργία, χρησιμοποιήθηκαν για την ανακατασκευή ξενώνων στους Δρυμάδες, συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος «Ζoe Hora».

Πρόκειται για τα κονδύλια του προγράμματος IPARD, που ανάγκασαν την ΕΕ πριν από λίγες μέρες σε μια πρωτοφανή αντίδραση να μπλοκάρει αυτά τα κονδύλια για την Αλβανία. Ο λόγος ήταν μια έκθεση της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ. Γίνεται γνωστό ότι περίπου 40 ειδικοί θα φτάσουν από την ΕΕ για να επαληθεύσουν πού κατέληξαν τα κονδύλια.

Σε επιστολή της η Κομισιόν προς την αλβανική κυβέρνηση αναφέρεται ότι: «Σε κάποια έργα που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος IPARD II διαπιστώθηκαν παρατυπίες, όπως η ψευδής δημιουργία συνθηκών για να επωφεληθούν από υψηλότερες επιχορηγήσεις, παράνομοι σύνδεσμοι προσφερόντων, διογκωμένες τιμές, αδυναμία διατήρησης της αρχικής τεκμηρίωσης, επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε διαφορετική χώρα από τη σύμβαση επιχορήγησης, ψευδείς προσφορές κ.λπ.»

Ένα από τα πιο προβληματικά έργα είναι αυτό των Δρυμάδων. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, πίσω από την απάτη βρίσκονται δύο γνωστοί επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι ιδιοκτήτης πολύ δημοφιλούς τηλεοπτικού σταθμού. Πρόκειται για τον επιχειρηματία Α.Φ. ενώ ο άλλος επιχειρηματίας είναι ο Lorenc Gjikuria.

Ορισμένοι αναλυτές των μέσων ενημέρωσης έχουν επίσης επωφεληθεί από βίλες σε αυτούς τους ανακαινισμένους ξενώνες με τα κονδύλια που δόθηκαν την Ε.Ε.

Ομοίως πρόκειται και για το «Coast to Coast» που ανήκει στους Xheni και Florenc Gjikuria.

Αυτό το συγκρότημα έχει επωφεληθεί από κεφάλαια για τη γεωργία, αλλά αποδεικνύεται ότι τα έχει χρησιμοποιήσει για την αποκατάσταση των συγκροτημάτων επαύλεών της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου