ΕΕ: Το Κόσοβο να κηρύξει άμεσα εκλογές στο βορρά

ΕΕ: Το Κόσοβο να κηρύξει άμεσα εκλογές στο βορρά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολόγησε τις πρόσφατες συναντήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ του ύπατου απεσταλμένου για το διάλογο Μίροσλαβ Λάιτσακ με τους κύριους διαπραγματευτές Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, Μπέσνικ Μπισλίμι και Πέταρ Πέτκοβιτς ως «δύσκολες» και ότι «δεν απέφεραν άμεσα αποτελέσματα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, αν και δεν σχολίασε τις δηλώσεις Μπισλίμι, επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ για προκήρυξη εκλογών από το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και τους Σέρβους που ζουν στους τέσσερις δήμους του βορρά να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου συμφώνησε στις 10 Ιουλίου να προβεί σε δημόσια δήλωση για τη στήριξη της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στους 4 βόρειους δήμους, μετά το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ΕΕ, το Κοσσυφοπέδιο δεσμεύεται να παρέχει την απαραίτητη νομική βάση για να καταστεί δυνατή η διοργάνωση εκλογών.

Πριν από μια μέρα, ο Μπισλίμι δήλωσε ότι περιμένει την ανακοίνωση της ΕΕ για άρση των κυρώσεων, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κοσόβου και ΕΕ στη Μπρατισλάβα και την αποχώρηση του 25% των αστυνομικών δυνάμεων από τα δημοτικά κτίρια στους 4 βόρειους δήμους.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές από την ΕΕ ανέφεραν ότι η άρση των τιμωριακών μέτρων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κοσσυφοπέδιο θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Πρίστινα και τα άλλα βήματα που αναμένονται από τις αρχές στο Κοσσυφοπέδιο για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης της έντασης στο Βορρά.

Τα τιμωρητικά μέτρα που επέβαλε η ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο αφού το έκρινε υπεύθυνο για κλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο τμήμα της χώρας περιλαμβάνουν: την προσωρινή αναστολή των εργασιών των οργάνων που δημιουργήθηκαν με βάση τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, τη μη πρόσκληση του Κοσσυφοπεδίου σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου και την αναστολή των διμερών επισκέψεων, εκτός από εκείνες που επικεντρώθηκαν στο πλαίσιο της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη διακοπή του προγραμματισμού κονδυλίων για το Κοσσυφοπέδιο από το ΜΠΕ 2024 (Μέσα Προενταξιακής Ενέργειας). Οι προτάσεις του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο του Επενδυτικού Πλαισίου στα Δυτικά Βαλκάνια δεν υποβλήθηκαν προς εξέταση από το διοικητικό συμβούλιο στις 29 και 30 Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου