Ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία στους ναούς της Αλβανίας

Ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία στους ναούς της Αλβανίας

Στην Αλβανία υπάρχουν διάσπαρτοι ναοί του προφήτη Ηλία, εξωκκλήσια, που την Πέμπτη 20 Ιουλίου εόρτασαν.

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς ιερούργησε στο ναό του προφήτη Ηλία Κορυτσάς, με πλειάδα ιερέων, όπου προσήλθαν αρκετοί πιστοί.

Επίσης στο ναό του προφήτη Ηλία στο Βεράτι τελέστηκε εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, την παραμονή, και θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας ανήμερα.

Αλλά και σε άλλους ναούς στ’ όνομα του προφήτη Ηλία στην Αλβανία, όπως στο χωριό Μπόργιε Κορυτσάς, αλλά και στο Βυθικούκι Κορυτσάς και στο Λιν του Πόγραδετς και στο Σπιράτσι Βερατίου, έγιναν λατρευτικές εκδηλώσεις.

Όλοι οι πιστοί αντιλαμβάνονται πόση σημασία έχουν τα λόγια και ο αγώνας του προφήτη Ηλία και μάλιστα σήμερα, που τόσες αλλότριες φωνές έχουν μεταβάλλει την ατμόσφαιρα σε πνιγηρή και μολυσματική.

Και ακατάρτιστοι στα περί πίστης καθώς είμαστε, πλανώντες και πλανώμενοι, ενδίδουμε στο κακό.

Η ανεδαφικότητα της πίστης στον Θεό, την οποία κατήγγειλε ο προφήτης Ηλίας πολλών από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και το ασθενές φρόνημα, δεν οδηγούν προς τον ορθό προσανατολισμό.

Θα αναγνωρίσουμε άραγε αυτή την σοβαρότατη κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί; Θα εκτιμήσουμε δεόντως την μεγάλη αξία των προτροπών του προφήτη Ηλία; Θα πράξουμε ο καθένας το καθήκον μας, ώστε να γνωρίσουμε περισσότερο τον Θεό;

Αν ο Θεός είναι η πηγή της ζωής, τότε σημαίνει πως είναι όλος αγάπη, γιατί η αγάπη είναι η τέλεια μορφή της ζωής.

Όσο και αν μακραίνουν οι καιροί, οι αιώνιες ακτινοβολίες της πίστης θα μας παρακολουθούν αδιάλειπτα και θα μας δίνουν πάντα την ακατάβλητη δύναμη να προχωρούμε από την μια κορυφή στην άλλη. Νικητές υπέροχοι.

Τι και αν στο διάβα μας συναντά την αδικία και την καταπίεση. Εμείς, αγκαλιάζοντας τον Σταυρό, θα διαβαίνουμε πάντα αγέρωχοι τις δύσκολες και τραγικές στιγμές των πεπρωμένων μας, χωρίς να μας αναχαιτίζουν οι χείμαρροι της κακίας. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που έπραξε ο προφήτης Ηλίας.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου