Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις Κοσόβου - Σερβίας στις Βρυξέλλες

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις Κοσόβου - Σερβίας στις Βρυξέλλες

Οι κύριοι διαπραγματευτές Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, Μπέσνικ Μπισλίμι και Πέταρ Πέτκοβιτς, είχαν χωριστές συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

«Συζητήσαμε έναν μακρύ κατάλογο θεμάτων ξεκινώντας από την εφαρμογή της Συμφωνίας της 27ης Φεβρουαρίου και την επέκταση προς τον Βορρά. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο», έγραψε ο Λάιτσακ στο Twitter.

Δεν ανέφερε γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση, αλλά, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Κοσσυφοπεδίου, Μπέσνικ Μπισλίμι, ήταν η θέση του κ. Λάιτσακ να μην υπάρξει τριμερής συνάντηση.

«Μια τέτοια συνάντηση δεν θα συνέβαλε απαραίτητα στην οριστικοποίηση των εγγράφων, γιατί ο Λάιτσακ πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη ανάγκη για πρόσθετο συντονισμό πριν συμβεί αυτό. Υπάρχουν μάλιστα ιδέες ότι το σχέδιο αλληλουχίας ή η εφαρμογή της συμφωνίας απαιτεί συνάντηση υψηλού επιπέδου», είπε ο Μπισλίμι, συμφωνώντας ότι το επίπεδο των επικεφαλής διαπραγματευτών δεν μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία αυτή τη διαδικασία.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το σχέδιο είναι επιλεκτικό, δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις απαιτήσεις της Σερβίας και δεν εγγυάται την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας. Επιχειρήσαμε, σε μια τριμερή συνάντηση με τη σερβική πλευρά, να εντάξουμε όλες τις υποχρεώσεις που λαμβάνουν τα μέρη από τη βασική συμφωνία σε ένα λεπτομερές σχέδιο αλληλουχίας. Δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτή την αποστολή, αλλά έχουμε βελτίωση ή πρόοδο», είπε ο Μπισλίμι.

Ο Κοσοβάρος επικεφαλής διαπραγματευτής εξέφρασε την έκπληξή του για το γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αίρει τα μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου, αφού το τελευταίο έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου