Ακυρώνει ξανά τον Ράμα ο Κούρτι - Επιλέγει να παραβρεθεί σε Συμπόσιο στην Αθήνα

Ακυρώνει ξανά τον Ράμα ο Κούρτι - Επιλέγει να παραβρεθεί σε Συμπόσιο στην Αθήνα

Άτυπη συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων έχει προγραμματιστεί να σήμερα 17 Ιουλίου στα Τίρανα. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να παραστεί και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Oliver Varheyli. Η συνάντηση υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην πρωτεύουσα της Αλβανίας στις 16 Οκτωβρίου. Ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε την άτυπη συνάντηση κατά την περιοδεία του στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, πριν από λίγες ημέρες.

Η συνάντηση αυτή φέρεται να έχει σκοπό συζήτησης και συντονισμού, να συντάξει κοινά αιτήματα, να τα παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία του Βερολίνου ιδρύθηκε το 2014 με πρωτοβουλία της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με στόχο τη σύνδεση και την ενοποίηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πριν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διαδικασία του Βερολίνου χρησιμεύει ως πλατφόρμα για συνεργασία υψηλού επιπέδου μεταξύ επίσημων εκπροσώπων των λεγόμενων Έξι των Δυτικών Βαλκανίων. Η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης θεσμικά όργανα της ΕΕ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την κοινωνία των πολιτών στην περιοχή.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η άτυπη συνάντηση δεν αναμένεται να φέρει πρόσωπο με πρόσωπο τον Ράμα, και τον ομόλογό του από το Κοσσυφοπέδιο, Αλμπίν Κούρτι, των οποίων η σχέση έχει ψυχρανθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών κορυφώθηκαν στις 6 Ιουλίου, όταν ο Κούρτι αρνήθηκε να συναντήσει τον Ράμα, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Πρίστινα. Ο Ράμα έγινε δεκτός από την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, και τον Πρόεδρο της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου, Glauk Konjufca. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην άτυπη συνάντηση της Δευτέρας στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, το Κοσσυφοπέδιο θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπέσνικ Μπισλίμι.

Ο Κούρτι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Ελλάδα, όπου θα συμμετάσχει στην 25η έκδοση του Διεθνούς Συμποσίου SYMI, το οποίο ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των ηγετών της περιοχής, η Σερβία αναμένεται να εκπροσωπηθεί από την πρωθυπουργό Ana Bernabic.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου