Τα νέα drones Bayraktar από την Τουρκία παρουσίασε ο Κούρτι

Τα νέα drones Bayraktar από την Τουρκία παρουσίασε ο Κούρτι

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti παρουσίασε σήμερα την αγορά drones Bayraktar TB-2 από την Τουρκία.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός Κούρτι, ο οποίος εμφανίστηκε με τον διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, Μπασκίμ Γιασάρι και τον υπουργό Άμυνας Αρμέντ Μεχάι, είπε ότι «το Κόσοβο είναι πλέον ακόμη πιο ασφαλές», ενώ τόνισε ότι οι αξιωματικοί πραγματοποίησαν εκπαίδευση για τη χρήση drones.

Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχουν ανακοινώσει τον αριθμό των drones που αγοράστηκαν ούτε την τιμή τους. Ο υπουργός Άμυνας, Armend Mehaj, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar «είναι ο πιο πρόσφατος τύπος όπλων που έχουμε αγοράσει, την κατοχή του οποίου έχω εκτιμήσει ως απαραίτητη για την άμυνα της χώρας μας».

Τα τουρκικά drones, τα οποία είναι γνωστά στην αγορά ως φθηνά και αποτελεσματικά, έχουν αξιολογηθεί ως σημαντικά σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ουκρανίας. Η Αλβανία αγόρασε προ πολλού drone Bayraktar, ενώ τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, δήλωσε ότι έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να αγοράσει τέτοια drones, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον οπλισμό της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά από την Τουρκία.

«Μέσα σε πέντε μήνες θα λάβουμε αρκετές εκατοντάδες έως 1.000 drones καμικάζι από Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τέτοιες αγορές θα γίνουν από το Ιράν, παρόμοιες με τις ρωσικές αγορές.

Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο δεν είπαν πότε έφτασαν τα drones στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά ανεπίσημα λέγεται ότι αυτό συνέβη τον Μάιο λίγο πριν από τις στρατιωτικές ασκήσεις «Defender Europe 2023», από τις οποίες το Κοσσυφοπέδιο αποκλείστηκε λόγω της κατάστασης στον βορρά του.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει επικριθεί από τη δυτική διπλωματία και έχει τεθεί υπό τιμωρητικά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των εντάσεων στο βορρά. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου συμφώνησε να μειώσει την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο βορρά και να υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών σε τέσσερις δήμους με Σερβική πλειοψηφία, ως μέρος των προσπαθειών για μείωση της έντασης.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτησαν τη συμφιλίωση του Κοσσυφοπεδίου για τα πρώτα βήματα προς τη μείωση της έντασης, ενώ αναμένουν περαιτέρω πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε τη συμφωνία του Κοσόβου για αποκλιμάκωση της κατάστασης παιχνίδι ορισμένων στη Δύση που, σύμφωνα με τον ίδιο, αναζητούν λόγο για να κατηγορήσουν τη Σερβία και να προστατέψουν το «μωρό τους».

Την επόμενη εβδομάδα, οι κύριοι διαπραγματευτές Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες και την Οχρίδα για την εξομάλυνση των σχέσεων. Η Σερβία συνεχίζει να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ανακηρύχθηκε με την υποστήριξη της Δύσης.

...

Βούτσιτς: Ο στρατός του Κοσόβου εξοπλίζεται από την Τουρκία - Σύντομα θα λάβουμε 1000 drones καμικάζι

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μίλησε για τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου (FSK) εξοπλίζεται «ολοένα και περισσότερο». Ο Βούτσιτς εί...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου