Γ.Γ. Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων: «Ο δήμαρχος Τιράνων εκφοβίζει τους δημοσιογράφους»

Γ.Γ. Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων: «Ο δήμαρχος Τιράνων εκφοβίζει τους δημοσιογράφους»

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ρικάρντο Γκουτιέρες, σχολίασε τις επιθέσεις του δημάρχου των Τιράνων Έριον Βελιάι κατά της δημοσιογράφου Ola Xama.

Ο Gutierrez επισημαίνει ότι ο Veliaj έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε δημοσιογράφους αποκαλώντας τους «πληρωμένους δολοφόνους».

«Το να αποκαλείς έναν δημοσιογράφο πληρωμένο δολοφόνο είναι μια σοβαρή κατηγορία που μπορεί να οδηγήσει σε διαδικτυακή παρενόχληση και ακόμη και σωματικές απειλές. Η χρήση τέτοιων λέξεων θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την Ola Xama και αποθαρρύνει την ίδια και τους δημοσιογράφους», αναφέρει ο Gutierrez σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ο δήμαρχος των Τιράνων Erion Veliaj επιτέθηκε για άλλη μια φορά σε επαγγελματίες ΜΜΕ και Αλβανούς δημοσιογράφους. Αυτό είναι ανάξιο της θέσης που κατέχει.

Ο κ. Veliaj περιέγραψε την Ola Xama, μια ερευνήτρια δημοσιογράφο από το BIRN, ως «δολοφόνο με σύμβαση» αφού ανακάλυψε ότι είχε παίξει σημαντικό ρόλο σε ένα έργο που σχετίζεται με τη διαχείριση των δημόσιων απορριμμάτων στα Τίρανα. Έρευνες που αφορούν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα βρίσκονται σε εξέλιξη για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στην αλβανική πρωτεύουσα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου 2023 και ο Veliaj απέρριψε το αίτημα του BIRN για σχόλιο. Μια μέρα μετά το δημοσίευμα, ο κ. Veliaj έγραψε στη δημοσιογράφο ότι μπέρδεψε τα δεδομένα και την αποκάλεσε «μαχητική». Σε άλλη επικοινωνία με τη δημοσιογράφο, της είπε «δεν είσαι δημοσιογράφος, είσαι μισθωτός δολοφόνος». Ορισμένα μέσα ενημέρωσης συμμετείχαν σε μια αρνητική εκστρατεία κατά της Ola Xama, χρησιμοποιώντας τα ίδια λόγια με τον κ. Veliaj.

Το να αποκαλείς έναν δημοσιογράφο δολοφόνο είναι μια σοβαρή κατηγορία που μπορεί να οδηγήσει σε διαδικτυακή παρενόχληση, ακόμη και σε σωματικές απειλές. Η χρήση τέτοιων λέξεων θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την Ola Xama και αποθαρρύνει την ίδια και άλλους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι προς το δημόσιο συμφέρον.

Έχω ζητήσει από τον κ. Veliaj αρκετές φορές στο παρελθόν να μην εκφοβίζει και να δυσφημεί δημοσιογράφους και Αλβανούς πολίτες που τολμούν να τον λογοδοτήσουν. Αυτή τη φορά θα του απευθυνθώ στα αλβανικά. Ίσως θα ακούσει περισσότερο;»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου