Παρέμβαση Σουνάκ για την κλιμάκωση στο βορρά του Κοσσυφοπεδίου

Παρέμβαση Σουνάκ για την κλιμάκωση στο βορρά του Κοσσυφοπεδίου

Η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να ανησυχεί για την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Την ανησυχία του εξέφρασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ.

Η Βρετανίδα βουλευτής, Αλίσια Κερνς, ρώτησε τον Πρωθυπουργό Σουνάκ εάν θα υπάρξει δέσμευση από μέρους του για επέκταση της εντολής της KFOR, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο όπλων που εισάγονται από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο.

«Ως πρωθυπουργός, θα δεσμευτείτε τώρα ότι θα ενταχθούμε στην EUFOR, όπου θα πρόσθετα ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Χιλή είναι μέλη, και θα εξετάσετε επίσης το ενδεχόμενο να ασκήσετε πιέσεις για παράταση της εντολής της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να αντιμετωπίσουν τα παράνομα ζητήματα, δηλαδή τα όπλα που στέλνονται από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο, τα οποία χρηματοδοτούνται παράνομα από το Βελιγράδι και οι πολιτοφυλακές εξοπλίζονται στο Κοσσυφοπέδιο», ρώτησε η βουλευτής Kearns.

Στην απάντησή του, ο Σουνάκ πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι και ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχουν την ευθύνη να μειώσουν τις εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα, με ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, την οποία γνωρίζετε και καταδικάζουμε σθεναρά τις απρόκλητες επιθέσεις διαδηλωτών κατά των μελών της KFOR. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη πει στον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας ότι οι ηγέτες στο Βελιγράδι και την Πρίστινα έχουν ευθύνη να μειώσουν την ένταση και να αποτρέψουν περαιτέρω βία», είπε ο Σουνάκ, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος επιστροφής στον διάλογο από την ΕΕ.

Όσον αφορά την ερώτηση της βουλευτή Kearns σχετικά με την ένταξη στην EUFOR, η οποία είναι η διεθνής αποστολή που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του στρατιωτικού μέρους της Συμφωνίας του Ντέιτον, ο Sunak είπε ότι η μη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτήν «δεν αντικατοπτρίζει τη σημασία της επιχείρησης για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής και ότι προσπαθούμε να συνεχίσουμε να διερευνούμε ευκαιρίες για επέκταση της συνεργασίας με την αποστολή».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου