ΠτΔ Αζερμπαϊτζάν: «Όταν δεν έχουμε φωνή σε διεθνείς οργανισμούς, χώρες όπως η Αλβανία μιλούν για εμάς»

ΠτΔ Αζερμπαϊτζάν: «Όταν δεν έχουμε φωνή σε διεθνείς οργανισμούς, χώρες όπως η Αλβανία μιλούν για εμάς»

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπαϊράμ Μπεγκάι, τόνισε ότι η επίσκεψη του τελευταίου δείχνει πόσο «στενές είναι οι σχέσεις τους».

«Σήμερα συζητήσαμε για το μέλλον, τη δραστηριότητα σε διεθνείς οργανισμούς και θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, το εμπόριο. Χαιρόμαστε που όταν δεν έχουμε φωνή σε διεθνείς οργανισμούς, χώρες όπως η Αλβανία μιλούν για εμάς».

Εξήγησε ότι έχουν συζητήσει πολλά θέματα, ένα από τα οποία είναι το έργο αεριοποίησης της Αλβανίας.

«Ο βασικός παράγοντας συνεργασίας αφορούσε μέχρι τώρα την ενέργεια. Ο TAP, ο οποίος είναι ο διάδρομος του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Αλβανίας, αποτελεί πλέον πηγή ενεργειακής ασφάλειας. Η ενεργειακή ασφάλεια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες παρέχεται μέσω διαδρόμων αερίου. Οι όγκοι εμπορίας φυσικού αερίου αυξάνονται και το ίδιο και η παραγωγή του».

«Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μια μελέτη σκοπιμότητας για αυτό και μετά ελπίζω να ξεκινήσω αμέσως τις επενδύσεις στην Αλβανία για την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου».

Ο Αλίεφ είπε επίσης ότι συζήτησαν «πώς μπορούμε να επεκτείνουμε τις υποδομές μας από την Αλβανία σε άλλες γειτονικές χώρες».

«Είμαι επίσης χαρούμενος που έχουμε την πρεσβεία μας στα Τίρανα, μια απόφαση που πάρθηκε κατά την επίσημη επίσκεψή μου στην Αλβανία. Έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση να συνεχίσουμε αυτούς τους δεσμούς. Οι συμφωνίες εκπληρώνονται. Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Begaj να έχουμε τακτικές συναντήσεις και να εξετάζουμε τι έχει γίνει και να δούμε τα επόμενα βήματα».

Από την άλλη, ο Πρόεδρος Bajram Begaj μοιράστηκε ένα μήνυμα από το Αζερμπαϊτζάν για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ακόμη πιο ισχυρές, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

«Έχουμε πολλούς λόγους για περαιτέρω βήματα, επιτυχημένο διάλογο. Έφερα υπόψη του μερικά από τα επιτυχημένα βήματα για την προσέγγιση των δύο χωρών. Η Αλβανία και το Αζερμπαϊτζάν συνδέονται στενά στο ενεργειακό πλαίσιο. Τα οφέλη της Αλβανίας από τον TAP είναι πολλά. Ο αγωγός Αδριατικής-Ιονίου θα συμβάλει στην περιοχή. Η Αλβανία είναι χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου και αυτό είναι ήδη πραγματικότητα».

Μεταξύ άλλων, ο Begaj είπε ότι η περιοχή πρέπει να πάρει παράδειγμα από το Αζερμπαϊτζάν και να καθίσει στο τραπέζι για την ειρήνη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου