Μονομερή ενέργεια από το Κόσοβο χαρακτηρίζει η ΕΕ την κήρυξη δύο σερβικών οργανώσεων ως τρομοκρατικές

Μονομερή ενέργεια από το Κόσοβο χαρακτηρίζει η ΕΕ την κήρυξη δύο σερβικών οργανώσεων ως τρομοκρατικές

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να κηρύξει την «Πολιτική Άμυνα» και τη «Βόρεια Ταξιαρχία» ως τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ένα «μονομερές βήμα» που, σύμφωνα με το μπλοκ, δεν συμβάλλει στη μείωση της έντασης.

Στις 29 Ιουνίου, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου κήρυξε τις δύο αυτές οργανώσεις τρομοκρατικές. Πιστεύεται ότι δραστηριοποιούνται στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και αριθμούν εκατοντάδες μέλη από τις τάξεις της σερβικής κοινότητας, που αποτελούν την πλειοψηφία σε αυτόν τον τομέα.

«Αυτός ο χαρακτηρισμός [χαρακτηρισμός ως τρομοκρατική οργάνωση] είναι μονομερές βήμα και δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην εξεύρεση τρόπου αντιμετώπισης των υφιστάμενων προβλημάτων με βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού μπλοκ, Peter Stano.

Ο Στανό πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ζήτησαν για άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκληση και προς τα δύο μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκλιμάκωση της τρέχουσας κατάστασης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου σύμφωνα με την πρόταση του ύπατου εκπροσώπου, Josep Borrell, στις 22 Ιουνίου και τη δήλωση της ΕΕ της 3ης Ιουνίου», είπε ο Stano.

Ακόμη και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει συντονιστεί με αυτούς ή με άλλους δυτικούς εταίρους σχετικά με την απόφαση που ελήφθη για την «Πολιτική Άμυνα» και τη «Βόρεια Ταξιαρχία».

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, υποστήριξε ότι η «Πολιτική Άμυνα» και η «Βόρεια Ταξιαρχία» αποτελούν «σοβαρή και άμεση απειλή για τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι δύο οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει ενέργειες «με τρομοκρατικά στοιχεία», όπως: ένοπλες επιθέσεις κατά μελών της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, μελών της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κράτος Δικαίου - EULEX και στρατιωτών της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR.

Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο διευκρίνισαν ότι η απόφαση να κηρυχτούν αυτές οι δύο οργανώσεις ως τρομοκρατικές δεν θα επηρεάσει κανέναν που μπορεί να έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα πριν από αυτή την απόφαση. Σύμφωνα με το νόμο στο Κοσσυφοπέδιο, όταν οι οργανώσεις κηρύσσονται τρομοκρατικές, η δράση τους απαγορεύεται αμέσως. Οποιαδήποτε περαιτέρω δραστηριότητά τους θα είχε σοβαρές νομικές συνέπειες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου