Επίσκεψη των πρωθυπουργών Λουξεμβούργου και Ολλανδίας σε Πρίστινα και Βελιγράδι

Επίσκεψη των πρωθυπουργών Λουξεμβούργου και Ολλανδίας σε Πρίστινα και Βελιγράδι

Στο Βελιγράδι και την Πρίστινα θα μεταβούν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, στις 3-4 Ιουλίου.

Οι Rutte και Bettel θα επισκεφθούν πρώτα το Ζάγκρεμπ και τη Δευτέρα θα παραμείνουν στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθούν με τον Σέρβο πρόεδρο, Aleksandar Vučič, και την πρωθυπουργό, Ana Bërnabič.

Μια μέρα αργότερα θα παραμείνουν στην Πρίστινα και θα συναντηθούν με την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, και τον πρωθυπουργό, Albin Kurti.

Η επίσκεψη των δύο Ευρωπαίων πρωθυπουργών είχε προγραμματιστεί πριν από αρκετούς μήνες. Ωστόσο, θα εκμεταλλευτούν αυτό το ταξίδι για να στείλουν το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στους ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για την ανάγκη μείωσης της έντασης, ηρεμίας της κατάστασης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και επιστροφής στον διάλογο που μεσολαβούν οι Βρυξέλλες.

Στην επίσκεψη αυτή αναμενόταν να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander De Croo. Ωστόσο, ακύρωσε τη συμμετοχή του λόγω εσωτερικής πολιτικής κρίσης.

Αυτή η επίσκεψη των τριών αυτών κρατών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σχεδιάστηκε ως «μια κοινή προσέγγιση Μπενελούξ» σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτές οι τρεις χώρες ενδιαφέρονται πολύ για μια στενή συνεργασία, ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Εκτός από τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών της περιοχής, οι χώρες της Μπενελούξ ανέκαθεν ενδιαφέρθηκαν να συνεργαστούν αυτές οι χώρες για να σταματήσουν τη μαζική μετανάστευση στην ΕΕ, να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που διαμένουν παράνομα στην ΕΕ και να συνεργαστούν με αυτές τις χώρες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Αν και ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν θα είναι σε αυτή την επίσκεψη, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου θα παρουσιάσουν επίσης τις θέσεις του Βελγίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου