Σε εφαρμογή οι κυρώσεις της ΕΕ κατά του Κοσσυφοπεδίου

Σε εφαρμογή οι κυρώσεις της ΕΕ κατά του Κοσσυφοπεδίου

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απάντηση σε αλβανική εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει κάποια μέτρα για το Κοσσυφοπέδιο λόγω της μη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο βορρά με τη Σερβία.

Όπως επιβεβαιώθηκε, οι εργασίες στα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης έχουν προσωρινά ανασταλεί, το Κοσσυφοπέδιο επίσης δεν θα προσκληθεί σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου και οι διμερείς επισκέψεις θα ανασταλούν.

Οι συναντήσεις που δεν θα διακοπούν είναι αυτές που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκολύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο προγραμματισμός κονδυλίων για το Κοσσυφοπέδιο για το 2024 έχει ανασταλεί. Οι προτάσεις που παρουσίασε το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο του Επενδυτικού Πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF), όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, δεν έχουν υποβληθεί καθόλου προς εξέταση από το διοικητικό συμβούλιο του WBIF στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Ιουνίου.

Για αυτά τα μέτρα, η ΕΕ ενημέρωσε τους θεσμούς της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στις 28 Ιουνίου.

Η έναρξη ισχύος αυτών των μέτρων επιβεβαιώθηκε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Oliver Varhiley, όταν ανέφερε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν συμπεριλήφθηκε στη διάθεση κονδυλίου 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε χθες από το Operating Board of Western Balkans Investment Πλαίσιο (WBIF).

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ διευκρίνισε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο είναι προσωρινά και αναστρέψιμα ανάλογα με τις εξελίξεις στο έδαφος και τις αποφάσεις για αποκλιμάκωση που μπορεί να λάβει ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti.

Λέγεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά την εκπλήρωση των επίσημων απαιτήσεων των Βρυξελλών από τη Σερβία και ότι είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου αναστατώνει σοβαρά την ΕΕ, όπως εξέφρασε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell στις 3 Ιουνίου εξ ονόματος 27 κρατών μελών.

Αναφέρεται εδώ ότι η ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας είναι απαραίτητη, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Ένωσης Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου