Σκάνδαλο με τον τέταρτο διορισμό μέλους της οικογένειας σοσιαλίστριας βουλευτού στην Εισαγγελία των Τιράνων

Σκάνδαλο με τον τέταρτο διορισμό μέλους της οικογένειας σοσιαλίστριας βουλευτού στην Εισαγγελία των Τιράνων

Βαθαίνει το σκάνδαλο διορισμών στην Εισαγγελία Τιράνων, μελών της οικογένειας της βουλευτού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ερμονέλα Φελάι.

Τα μέλη του Ανώτατου Εισαγγελικού Συμβουλίου (KLP) κατέταξαν ομόφωνα πρώτη εισαγγελέα Eranda Felaj για τρεις κενές θέσεις στην Εισαγγελία των Τιράνων, αν και ορισμένα εκ των μελών εξέφρασαν ανησυχίες για το γεγονός ότι είναι το τέταρτο μέλος της ίδιας οικογένειας που αναμένεται να διοριστεί στο ίδιο εισαγγελικό όργανο.

Η Eranda Felaj είναι αδερφή και τέταρτο μέλος της οικογένειας της βουλευτού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ερμονέλα Φελάι, η οποία αναμένεται να διοριστελι στην Εισαγγελία Τιράνων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τρία μέλη της οικογένειας του βουλευτή Felaj έχουν ήδη διοριστεί στην Εισαγγελία των Τιράνων. Τον Μάρτιο του 2019, το KLP αποφάσισε να διορίσει εισαγγελέα στα Τίρανα μέσω μιας επίμαχης διαδικασίας τον σύζυγο της βουλευτή, Μπλένταρ Βαλικάι, χωρίς προηγουμένως να περάσει από τη διαδικασία ελέγχου. Λίγους μόλις μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2019, η Γενική Εισαγγελία επέλεξε, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, τον αδελφό της βουλευτή, Armando Felaj, ως δικαστικό αστυνομικό στην Εισαγγελία Τιράνων. Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της 29ης Μαΐου εγκρίθηκε το σχέδιο πράξης για τη μεταφορά της συζύγου του τελευταίου, Άλμα Φελάι, από την Εισαγγελία του Δυρραχίου σε αυτή των Τιράνων.

Η έγκριση της κατάταξης του Φελάι πρώτη στη λίστα των υποψηφίων για τις τρεις κενές θέσεις στην Εισαγγελία των Τιράνων πραγματοποιήθηκε μετά από συζητήσεις μεταξύ των μελών του KLP. Η σοσιαλίστρια βουλευτής Ερμονέλα Φελάι είναι από τους εμπνευστές της νομοθετικής αλλαγής που άνοιξε τον δρόμο για τον διορισμό 4 μελών της οικογένειάς της στην Εισαγγελία Τιράνων.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Εισαγγελικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι αυτός ο οικογενειακός πληθωρισμός δεν στέκει ηθικά, όλα είναι νόμιμα. Και, σε αυτό το σημείο, η βουλευτής Ermonela Felaj έχει ρόλο από πρώτο χέρι. Το 2016 η Βουλή ενέκρινε το νόμο «Περί ιδιότητας δικαστών και εισαγγελέων», ο οποίος όριζε ότι άτομα με οικογενειακούς δεσμούς ή στενούς συγγενείς δεν μπορούσαν να εργαστούν ως δικαστές σε δικαστήριο ή εισαγγελέα.

Το 2019, η Βουλή ψήφισε νομική τροπολογία, με την οποία άρθηκε η απαγόρευση για άτομα με συγγένεια. Έτσι, οι δικαστές με τέτοιες διασυνδέσεις μπορούν να εργαστούν σε δικαστήριο ή εισαγγελία. Αυτή η νομική αλλαγή έγινε με βάση πρόταση που υπογράφηκε από αρκετούς σοσιαλιστές βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η ίδια η Ερμονέλα Φελάι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου