Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι θα ανακοινώσει τα τιμωρητικά μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία έχει προετοιμάσει το μπλοκ λόγω της αποτυχίας να ληφθούν τα μέτρα που έχουν ζητηθεί για τη μείωση της έντασης στο βόρειο τμήμα της χώρα. Ο γενικός διευθυντής για τη διεύρυνση Jan Koopman, μαζί με τον απεσταλμένο του ευρωπαϊκού μπλοκ για τον διάλογο Κοσόβου-Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, συμμετείχε στη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Κούπμαν είπε ότι ετοιμάζονται ορισμένα μέτρα για το Κοσσυφοπέδιο. Ανέφερε την αναστολή των εργασιών όλων των ομάδων εργασίας για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ), την αναστολή της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της ΕΕ, την αποδοκιμασία έργων από το Επενδυτικό Ταμείο στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και την αναστολή των συνεδριάσεων σε πολιτικό επίπεδο.Είπε ότι τα μέτρα αυτά «δεν λήφθηκαν επιπόλαια» και ότι είναι αναστρέψιμα εάν ληφθούν τα σωστά βήματα για να εκτονωθεί η κατάσταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, ο Λάιτσακ εξήγησε στους ευρωβουλευτές τα συγκεκριμένα βήματα που έχει προτείνει η ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για τη μείωση της έντασης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
Σε αυτή τη συζήτηση, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επέκριναν την προσέγγιση της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτούς, μόνο το Κόσοβο επιπλήττεται και λαμβάνονται μέτρα εναντίον του, ενώ για τη Σερβία δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα μέτρα. Τα μέλη του ΕΚ ζήτησαν να διευκρινιστούν τα μέτρα και κατά της Σερβίας, αλλά ούτε ο Λάιτσακ ούτε ο Κούπμαν έχουν απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντως επανέλαβαν αρκετές φορές ότι «απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες και βήματα και από τις δύο πλευρές».
Ο Λάιτσακ εξέφρασε την προθυμία του να μοιραστεί λεπτομέρειες με τους Ευρωπαίους βουλευτές σχετικά με τα βήματα που έχουν ζητηθεί από τα κόμματα για την κλιμάκωση της κατάστασης. Ως πρώτο βήμα ανέφερε την αποχώρηση των νέων δημάρχων των δήμων του βορρά και των ειδικών μονάδων της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από τα δημοτικά κτίρια, παράλληλα με την αποχώρηση των διαδηλωτών. Το δεύτερο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ξεμπλοκάρει το εμπάργκο του Κόσοβου για φορτηγά με εμπορεύματα από τη Σερβία, να μειωθεί το επίπεδο ετοιμότητας και να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σερβίας από την περιοχή των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και να μην σταλούν στην περιοχή αυτή.
Είπε επίσης ότι οι υπεύθυνοι για τη βία στο βορρά θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και η αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο για το κράτος δικαίου (EULEX) θα πρέπει να παρακολουθεί τις διαδικασίες εναντίον τους. Ο Λάιτσακ ανέφερε επίσης το αίτημα του μπλοκ να κηρυχθούν νέες εκλογές στους τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που κατοικούνται από την πλειοψηφία των Σέρβων και να δηλώσει δημόσια η Λίστα Σέρβων - το μεγαλύτερο κόμμα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο - ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.
Είπε ότι επεξεργάζονται δύο επιλογές για την προκήρυξη των εκλογών. Η πρώτη επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιο εύκολη και έχει να κάνει με το ενδεχόμενο παραίτησης των νέων δημάρχων των δήμων του βορρά. Η άλλη επιλογή, σύμφωνα με τον Lajçak, είναι πολιτικά πιο κατάλληλη, καθώς η απομάκρυνση των δημάρχων θα γινόταν μέσω αιτήματος που θα υπογραφόταν από τους πολίτες.
Ο Λάιτσακ απάντησε στην κριτική για τη μεροληψία υπέρ του Βελιγραδίου λέγοντας ότι εκτελεί την εντολή του «αμερόληπτα» και ότι «δέχομαι κριτική και από τις δύο πλευρές».
«Είμαι αρκετά άμεσος στις συναντήσεις μαζί τους. Αλλά η δημόσια επίπληξη και η κατηγορία θα ήταν μια πορεία προς την καταστροφή στον διάλογο», είπε ο Λάιτσακ, απαντώντας στην κριτική των ευρωβουλευτών ότι ήταν ήπιος με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Σχόλια