ΔΝΤ προς αλβανική κυβέρνηση: Προσοχή με την αύξηση μισθών της διοίκησης

ΔΝΤ προς αλβανική κυβέρνηση: Προσοχή με την αύξηση μισθών της διοίκησης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία του δήλωση για την Αλβανία προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο εν μέσω αυστηρών συνθηκών στην αγορά εργασίας και αυξήσεων των μισθών στο δημόσιο τομέα, που μπορεί να αναγκάσουν την Τράπεζα της Αλβανίας να επιταχύνει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Το ΔΝΤ τόνισε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού για τους μισθούς του δημόσιου τομέα θα πρέπει να συνοδεύεται από σημαντικά μέτρα για εισοδήματα και κέρδη στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και να μην θέτει σε κίνδυνο τους μεσοπρόθεσμους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ομάδα του ΔΝΤ με επικεφαλής την κα. Anke Weber πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία το διάστημα 13-19 Ιουνίου, για να συζητήσει τις τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις, τις οικονομικές προβλέψεις και τις πολιτικές προτεραιότητας.

Στο τέλος της επίσκεψης η κα. Βέμπερ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πληθωρισμός μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, λόγω των στενών συνθηκών της αγοράς εργασίας και των σημαντικών αυξήσεων των μισθών του δημόσιου τομέα, επηρεάζοντας επίσης τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Μια κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ως παράγοντας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να επιφέρουν επανάληψη των κλυδωνισμών στον εφοδιασμό. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία μπορεί και πάλι να είναι πιο σταθερή από το αναμενόμενο, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό».

«Η μεσοπρόθεσμη στρατηγική εσόδων πρέπει να εδραιώσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και φορολογικής μεταρρύθμισης. Υποστηρίζουμε τον πρόσφατα εκδοθέντα νόμο περί «Εσόδων», ο οποίος αναμένεται να διευρύνει τη φορολογική βάση. Σημαντική είναι επίσης η έγκαιρη εφαρμογή άλλων προγραμματισμένων μέτρων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Άλλες μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση του εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης συμμόρφωσης από πλούσια άτομα, συμπληρώνουν τις προσπάθειες φορολογικής πολιτικής. Η συνεχής πρόοδος των δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική διαχείριση, τις επενδύσεις και την παρακολούθηση κινδύνων».

«Η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού είναι απαραίτητη, ειδικά για την προστασία των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Υποστηρίζουμε την πρόθεση της Τράπεζας της Αλβανίας να συνεχίσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και σημειώνουμε ότι αυτή η πολιτική παραμένει διευκολυντική, παρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου τον Μάρτιο. Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι πιο σταθερός από τον προβλεπόμενο, ο ρυθμός σύσφιξης θα πρέπει να επιταχυνθεί. Υποστηρίζουμε μια προσέγγιση στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που είναι ευέλικτη και βασίζεται σε δεδομένα. Οι παρεμβάσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία θα πρέπει να περιοριστούν σε περιπτώσεις διαταραχών των συνθηκών της αγοράς, διατηρώντας τον ρόλο της ισοτιμίας ως αμορτισέρ».

«Το τραπεζικό σύστημα έχει αποδειχθεί ανθεκτικό σε διαδοχικούς κραδασμούς, αλλά η σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να αποκαλύψει τις αδυναμίες του. Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρή θέση κεφαλαίου και ρευστότητας, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να διαβρώσει αυτό το κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αλβανίας να ενισχύσει το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών κεφαλαίων».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου