Ανασκόπηση: Τα κύρια επεισόδια στα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

Ανασκόπηση: Τα κύρια επεισόδια στα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

Το Κόσοβο και η Σερβία μοιράζονται μια μεγάλη συνοριακή γραμμή περίπου 350 χιλιομέτρων. Σε 24 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, έχουν συμβεί αρκετά περιστατικά σε αυτή τη συνοριακή γραμμή, που είναι σύνορο για το Κόσοβο και διοικητική γραμμή για τη Σερβία.

Το 2012 οι ειδικές μονάδες της Σερβίας συνέλαβαν δύο συνοριακούς αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου στο χωριό Dumnica στην Podujeva. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη στις 14 Ιουνίου του ίδιου έτους, όταν οι σερβικές δυνάμεις συνέλαβαν τρεις αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο λέει ότι συνελήφθησαν στο έδαφός του, η Σερβία ισχυρίζεται στο έδαφός της, ενώ η ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, λέει ότι «παραμένει ασαφές» πού βρισκόταν η αστυνομία τη στιγμή της σύλληψης. Μάλιστα, και στις δύο περιπτώσεις, η Σερβία ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έχει εισέλθει στο έδαφός της και ότι δεν έχει δικαίωμα να παραβιάσει τη γνωστή ως «ουδέτερη ζώνη».

Σύμφωνα με τη σερβική πλευρά, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, δικαίωμα περιπολίας έχουν μόνο μέλη της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, η KFOR και οι σερβικές δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, κατηγόρησε τη Σερβία για, όπως είπε, την «απαγωγή» τριών αστυνομικών στο έδαφος του Κοσόβου.

Πώς ελέγχεται η συνοριακή γραμμή Κοσόβου-Σερβίας;

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία δεν έχουν ολοκληρώσει επίσημα τη διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων. Ωστόσο, όταν έγινε η οριοθέτηση με το Μαυροβούνιο το 2018 - παρ' όλη την πολιτική αντιπολίτευση στην Πρίστινα - λήφθηκε ως αναφορά το Σύνταγμα της Αυτόνομης Σοσιαλιστικής Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο εγκρίθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1974 - την εποχή εκείνη από την Επαρχιακή Συνέλευση της Σοσιαλιστικής Αυτόνομης του Κοσσυφοπεδίου και της Συνέλευσης της Γιουγκοσλαβίας. Με αυτό το έγγραφο, το Κοσσυφοπέδιο είχε τα εδαφικά του σύνορα που είχαν την ποιότητα των κρατικών συνόρων.

Η αποστολή της KFOR είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των συνόρων της επικράτειας του Κοσσυφοπεδίου, από το 1999 όταν τελείωσε ο πόλεμος. Αυτή η αποστολή έχει αυτή την ευθύνη με βάση αυτό που είναι γνωστό ως Στρατιωτική-Τεχνική Συμφωνία του Κουμάνοβο, που τερμάτισε τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία υπέγραψε αυτή τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ το 1999, αποσύροντας στη συνέχεια όλες τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο.

Το 2012 και το 2023, όταν η Σερβία συνέλαβε τους αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι είχαν παραβιάσει τη Στρατιωτική-Τεχνική Συμφωνία του Κουμάνοβο, η οποία, σύμφωνα με το Βελιγράδι, επιτρέπει ένοπλες περιπολίες στην «ουδέτερη ζώνη» μόνο στις δυνάμεις της KFOR και στις δυνάμεις της Σερβίας. . Ωστόσο, η Πρίστινα έχει πει επανειλημμένα το ίδιο πράγμα. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι η Σερβία παραβίασε τη Συμφωνία του Κουμάνοβο, η οποία απαγορεύει σε οποιεσδήποτε σερβικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις να εισέλθουν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου περιπολεί τα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας από την ίδρυσή της το 1999.

Τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, οι περιπολίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την KFOR, την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, την UNMIK, και αργότερα επίσης με την αποστολή κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EULEX. Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, διεθνείς θεσμοί, όπως η KFOR και η EULEX, μεταβίβασαν σταδιακά τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο της ουδέτερης ζώνης Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας -που είναι περίπου 5 χιλιόμετρα- στην Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Τώρα, η αστυνομία πραγματοποιεί τακτικές περιπολίες στη συνοριακή γραμμή με τη Σερβία όπως και σε άλλες χώρες.

Τα κυριότερα επεισόδια στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας

Το τελευταίο περιστατικό είναι η σύλληψη τριών συνοριακών αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου -σύμφωνα με τις αρχές της χώρας- στο Tresave/Bare στο Leposaviq, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Το Κόσοβο παρουσίασε χάρτες του σημείου όπου, όπως ειπώθηκε, βρισκόταν η αστυνομία - περίπου 1,5 χιλιόμετρο εντός της επικράτειας του Κοσόβου, ενώ, σύμφωνα με τη Σερβία, συνελήφθησαν «βαθιά» στο έδαφός της. Η KFOR, ως η κύρια υπεύθυνη για την ασφάλεια του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στις 16 Ιουνίου ότι «με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, παραμένει ασαφές πού βρίσκονταν οι αξιωματούχοι της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου τη στιγμή της σύλληψης».

Την ίδια μέρα, η Ανώτατη Εισαγγελία στο Kralevë - μια πόλη στη νότια Σερβία - έδωσε εντολή να διεξαχθούν έρευνες εναντίον τριών αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου και τους καταδίκασε σε 30 ημέρες κράτηση. Σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, είναι ύποπτοι για τη διάπραξη του ποινικού αδικήματος: παράνομη παραγωγή, κατοχή και διακίνηση όπλων και εκρηκτικών, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών. Ενώ περιπολούσαν τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, στις 31 Μαρτίου 2012, δύο συνοριοφύλακες του Κοσσυφοπεδίου συνελήφθησαν από τη σερβική χωροφυλακή στο χωριό Dumnica της Podujeva. Η Σερβία, ακόμη και τότε, είπε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου εισήλθε παράνομα στην «ουδέτερη ζώνη», όπου, σύμφωνα με τους θεσμούς εκεί, απαγορεύεται από τη Συμφωνία του Κουμάνοβο. Οι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη διέλευση του μέτρου κράτησης των 48 ωρών.

Το περιστατικό ελέγχου των συνόρων του 2011

Τον Ιούλιο του 2011, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου οργάνωσε μια επιχείρηση για να πάρει τον έλεγχο των συνοριακών σημείων 1 και 31 στο Jarinje και στο Bërnjak - το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Εκατοντάδες οχήματα της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου έχουν αποκλειστεί από ντόπιους Σέρβους, οι οποίοι έχουν φράξει τους δρόμους προς Bërnjak και Jarinja. Σε αυτή τη δράση σκοτώθηκε ο αστυνομικός του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Ζυμπέρι, από αγνώστους ακόμη. Από τότε, αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι του Κοσσυφοπεδίου έχουν σταθμεύσει σε αυτά τα δύο συνοριακά σημεία.

Η περίπτωση Καρατσέβα

Οι κάτοικοι του χωριού Karačevë του Δήμου Kamenica -το ανατολικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου- από το τέλος του πολέμου αντιδρούν συνεχώς, όπως είπαν, στην εισαγωγή της σερβικής χωροφυλακής στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου. Η τελευταία φορά που δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες των σερβικών δυνάμεων σε αυτό που λέγεται ότι βρίσκονται εντός της επικράτειας του Κοσσυφοπεδίου, ήταν στις 20 Μαρτίου 2020. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν δεκάδες παρόμοια περιστατικά.

Η οριοθέτηση των συνόρων δεν έχει συζητηθεί ποτέ

Το Κόσοβο και η Σερβία βρίσκονται σε συνομιλίες, άλλοτε για τεχνικά και άλλοτε για πολιτικά ζητήματα, από το 2011. Ωστόσο, το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων δεν συζητήθηκε ποτέ άμεσα. Οι δύο χώρες κατέληξαν στη συμφωνία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων στις 2 Δεκεμβρίου 2011. Μέσω αυτής της συμφωνίας, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινά συνοριακά σημεία στα συνοριακά περάσματα: Merdarë, Bërnjak, Mutivodë, Jarinje, Dheu i Bardhë και Muçibabe. Η Συμφωνία των Βρυξελλών, που επιτεύχθηκε μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας τον Φεβρουάριο, υποχρεώνει τα μέρη, μεταξύ άλλων, να αναγνωρίζουν και να σέβονται το ένα την εδαφική ακεραιότητα του άλλου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου