Τις υψηλότερες τιμές τηλεπικοινωνίας κατέχει η Αλβανία σε σύγκριση με ΕΕ και Δ. Βαλκάνια

Τις υψηλότερες τιμές τηλεπικοινωνίας κατέχει η Αλβανία σε σύγκριση με ΕΕ και Δ. Βαλκάνια

Τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) δείχνουν ότι η Αλβανία έχει υψηλότερο κόστος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με το εισόδημα, είτε σε σύγκριση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο είτε με τις περισσότερες γειτονικές χώρες.

Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιεί η ITU για να αξιολογήσει πόσο προσιτό είναι το κόστος των επικοινωνιών είναι η αναλογία της τιμής πολλών τυπικών καλαθιών επικοινωνιών προς το ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Για την κινητή επικοινωνία, η ITU αναφέρεται σε τέσσερα βασικά καλάθια.

Το πρώτο καλάθι, αυτό της χαμηλής χρήσης κινητού τηλεφώνου (70 λεπτά+20 SMS το μήνα) στην Αλβανία κοστίζει 1,09% του μηνιαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος, από 0,41% που είναι ο μέσος όρος αυτού του δείκτη για την Ευρώπη. Από τις χώρες της Περιφέρειας των Δυτικών Βαλκανίων, μόνο η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει αυτόν τον δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, με 1,86% του μηνιαίου εισοδήματος.

Το δεύτερο καλάθι, αυτό του διαδικτύου από κινητό τηλέφωνο (2 GB το μήνα) στην Αλβανία κοστίζει 2,17% του μηνιαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με όλες τις χώρες της περιοχής και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 0,42%.

Το τρίτο καλάθι, αυτό της υψηλής χρήσης ηχητικών μηνυμάτων και διαδικτύου από κινητά τηλέφωνα (140 λεπτά, 7 SMS και 2 GB το μήνα) στην Αλβανία κοστίζει 1,45% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, από 0,59% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Για αυτό το καλάθι, η Αλβανία είναι η τρίτη πιο ακριβή χώρα στην περιοχή, μετά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το τέταρτο καλάθι, αυτό της χαμηλής χρήσης ηχητικών μηνυμάτων και διαδικτύου από κινητό (70 λεπτά, 20 SMS και 500 MB το μήνα) στην Αλβανία κοστίζει και πάλι 1,45% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, από 0,5% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Για αυτό το καλάθι, η Αλβανία είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην περιοχή, μετά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο λόγος για τον οποίο η Αλβανία έχει το ίδιο κόστος τόσο για το καλάθι υψηλής χρήσης όσο και για το καλάθι χαμηλής χρήσης μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι μονάδες επικοινωνίας προσφέρονται γενικά με περιορισμένο αριθμό τυπικών μηνιαίων πακέτων, ενώ η κανονική χρέωση μονάδας σχεδόν δεν χρησιμοποιείται από καταναλωτές εδώ και χρόνια.

Το μόνο καλάθι όπου η Αλβανία έχει τα πιο προσιτά επίπεδα στην περιοχή είναι το Διαδίκτυο με σταθερές γραμμές (5 Gb το μήνα). Στην Αλβανία, το καλάθι αυτό εκτιμάται ότι κοστίζει έως και 1,27% του ακαθάριστου μηνιαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος. Ωστόσο, ακόμη και για αυτόν τον δείκτη, η Αλβανία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,13%.

Αν και τα περισσότερα καλάθια έχουν υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το κόστος πέρυσι μειώθηκε σημαντικά για όλα τα καλάθια σε σύγκριση με το 2021.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου