Ισόβια αντιμετωπίζουν οι ύποπτοι της εν ψυχρώ δολοφονίας Αλβανού επιχειρηματία

Ισόβια αντιμετωπίζουν οι ύποπτοι της εν ψυχρώ δολοφονίας Αλβανού επιχειρηματία

Τρεις Βρετανοί, ανάμεσα τους και μια νεαρή μητέρα, αντιμετωπίζουν ισόβια ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ο επιχειρηματίας Ardian Nikulaj, 51 ετών, δέχτηκε έξι σφαίρες τον Απρίλιο, με το έγκλημα να καταγράφεται στις κάμερες του μαγαζιού του. Ο Βρετανοαλβανός Εντμοντ Χατζία, κάτοικος Μίντλαντς, προσέγγισε τους Χάριετ Μπρίτζμαν (η νεαρή μητέρα), Στίβεν Χαντ και Τόμας Μίθαν για να τον βοηθήσουν να διευθετήσει μια εχθρική σχέση δεκαετιών με τον Νικουλάι, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς. Η αλβανική κυβέρνηση ζητεί την έκδοση των τριών Βρετανών για να δικαστούν για φόνο στην Αλβανία. Εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 31 ετών. Το Δικαστήριο του Westminster δήλωσε ότι οι συγγενείς των Haxhia και Nikulaj είχαν εμπλακεί σε μια βίαιη «αιματηρή βεντέτα» που χρονολογείται από έναν πυροβολισμό σε ένα βενζινάδικο για χρήματα.

Στις 25 Ιουνίου 1997, στην αλβανική πόλη Lezha, ο Gezim Lekstakaj και ο Lorent Gjetja φέρεται να πυροβόλησαν τον Pellumb Nikulaj, τον αδελφό του Ardian Nikulaj. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο Lekstakaj και η Gjetja σκοτώθηκαν και οι δύο σε μια επίθεση εκδίκησης, την οποία λέγεται ότι οργάνωσε ο Nikulaj. Τον Μάρτιο του 1999, σε ένα χωριό της Αλβανίας, δύο μέλη της οικογένειας Lekstakaj –ο Gjovalin και ο Pjeter– πυροβόλησαν κατά του Nikoll Nikulaj, του θείου του Ardian. Ο Nikoll ανταπέδωσε τα πυρά με κυνηγετικό τουφέκι, σκοτώνοντας τον Τζοβάλιν και τραυματίζοντας τον Πιέτερ – ο οποίος κατέφυγε στο Μπέρμιγχαμ.

Το 2007, η Αλβανία προσπάθησε να της εκδώσουν τον Pjeter Lekstakaj για την απόπειρα δολοφονίας του Nikoll Nikulaj, αλλά απέτυχε. Οι δικηγόροι του Lekstakaj υποστήριξαν ότι πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες και οι αλβανικές φυλακές δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πάθηση. Ο δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση συμφώνησε. Η Bridgeman, ο Hunt και ο Mithan λέγεται ότι ταξίδεψαν στην Αλβανία για να παρακολουθήσουν τον Ardian Nikulaj στο μπαρ του, Coral, στο Shengjin.

Ο Χάτζια φέρεται να είναι ο διοργανωτής. Ένας άλλος άνδρας, ο Ρούμπεν Σαράιβα, 27 ετών, γεννημένος στην Πορτογαλία αλλά κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και χρόνια, είναι ο εκτελεστής, δηλώνει η αλβανική αστυνομία. Η Zoe Lash, εκπροσωπώντας την αλβανική κυβέρνηση, είπε στο δικαστήριο: «Στις 19 Απριλίου στις 1.23 μ.μ. στο μπαρ Coral στο Shengjin, ο Ardian Nikulaj πυροβολήθηκε έξι φορές και σκοτώθηκε. Τα πλάνα ασφαλείας από το μπαρ δείχνουν τη δολοφονία.

«Μπορείτε να δείτε κάποιον να μπαίνει στο μπαρ με ένα κράνος μοτοσυκλέτας και ένα φωσφορίζον γιλέκο, να πυροβολεί έξι φορές και να φεύγει με μια γκρι μοτοσικλέτα. Αυτή ήταν ξεκάθαρα μια προμελετημένη επίθεση και στόχευε συγκεκριμένα το θύμα που περιγράφεται ως εμπλεκόμενο σε μια αιματοχυσία στην Αλβανία μεταξύ οικογενειών».

Ο Haxhia, 37, ο Hunt, 49, η Bridgeman, 27, και ο Mithan, 35, αρνούνται όλοι ότι οργάνωσαν παρακολούθηση που οδήγησε στη δολοφονία. Ο Χάτζια αρνείται ότι οργάνωσε την επίθεση και ο φερόμενος ως εκτελεστής συλλαμβάνεται στο Μαρόκο. Οι Haxhia, ο Hunt και ο Mithan παραμένουν υπό κράτηση, αλλά η Bridgeman έλαβε εγγύηση αφού ο πατέρας της πρόσφερε στο δικαστήριο εγγύηση 20.000 λιρών.

Η ακρόαση για την έκδοση αναμένεται τον Νοέμβριο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου