Το Φόρουμ των Πρεσπών υπό τη σκιά των αναταράξεων στο Κόσοβο

Το Φόρουμ των Πρεσπών υπό τη σκιά των αναταράξεων στο Κόσοβο

Ο Άλμπιν Κούρτι στη Στρούγκα είχε αρκετές διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων που παρακολουθούν με ανησυχία την κατάσταση στη χώρα του.

Σε μία κρίσιμη περίοδο για τα Βαλκάνια, λόγω των εντάσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, οι ηγέτες των χωρών της περιοχής συναντήθηκαν στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών που έγινε αυτή τη χρονιά στη Στρούγκα της Βόρειας Μακεδονίας. Το κύριο θέμα του φόρουμ ήταν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ένα βασικό ζητούμενο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αλλά η κατάσταση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου κυριάρχησε στις συζητήσεις.

«Μετά την καταδίκη 30 ημερών με πρόσθετη κράτηση για τους 3 απαχθέντες αστυνομικούς μας στο βόρειο δήμο Leposavic εντός της επικράτειας του Κοσόβου από ειδικές στρατιωτικές μονάδες της Σερβίας και της αστυνομίας και του στρατού, αυτή είναι μια πολύ τεταμένη κατάσταση και πρέπει να επιστρέψω και να το εξετάσω και να απαντήσω εγκαίρως στον κ. Borrell που ζήτησε συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα», δηλώνει στο euronews ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι.

«Αυτή η περιοχή είναι πολύ μικρή και κάθε αρνητική είδηση έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις χώρες», υπογράμμισε στο euronews o πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντρίταν Αμπάζοβιτς.

«Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα Δυτικά Βαλκάνια από αυτό το Φόρουμ των Πρεσπών κάλεσαν τους ηγέτες του Κοσόβου και της Σερβίας να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό και να βρουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα που επιβαρύνει ολόκληρη την περιοχή», μεταδίδει ο απεσταλμένος του euronews, Μπόργιαν Γιοβανόφσκι.

Η ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου

Οι εκλογές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Μαυρβούνιο δεν έδωσαν σαφή απάντηση για το ποια θα είναι η δομή της νέας κυβέρνησης της χώρας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντρίταν Αμπάζοβιτς ήταν καλεσμένος στο Forum των Πρεσπών που πραγματοποιήθηκε στη Στρούγκα της Βόρειας Μακεδονίας. Το τι θα ακολουθήσει για τη χώρα και την προευρωπαϊκή της πορεία ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Τα περισσότερα κόμματα έχουν τον ίδιο στόχο και αυτός είναι μέχρι το τέλος της νέας θητείας το Μαυροβούνιο να είναι έτοιμο να ενταχθεί στην ΕΕ» δήλωσε ο Αμπάζοβιτς.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου παραβρέθηκε στο Forum των Πρεσπών με κύριο θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Δεν είναι αρκετό να πούμε ότι ναι η πόρτα είναι ανοιχτή, παρακαλώ ελάτε αν είστε έτοιμοι είστε δεκτοί, αλλά χρειάζεται κάτι να γίνει».

Οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έστειλαν ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι είναι ώρα να περάσει από τα λόγια στα έργα που θα επιταχύνουν την πορεία των χωρών της περιοχής προς την ένταξη στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου