Ψήφισμα υπέρ της αποφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη από το Π.Σ. της Περιφέρειας Αττικής

Ψήφισμα υπέρ της αποφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη από το Π.Σ. της Περιφέρειας Αττικής

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 συνήλθαν σε τακτική συνεδρίαση τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής με θέμα: «Ψήφισμα συμπαράστασης στο Δήμαρχο Χιμάρας κ. Διονύσιο Φρέντυ Μπελέρη», έπειτα από πρωτοβουλία του επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», κ. Ανδρέα Κούρτη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του Ψηφίσματος Συμπαράστασης υπέρ της αποφυλάκισης του νεοεκλεγέντα δήμαρχου Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρη.

Ακολουθεί το Ψήφισμα Συμπαράστασης, όπως κατατέθηκε και αναγνώσθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για ζητήματα Βορειοηπειρωτών και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», κ. Ανδρέα Κούρτη:

«Στις 14 Μαΐου οι πολίτες της Χιμάρας έστειλαν ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα εκλέγοντας Δήμαρχο τον Διονύσιο-Φρέντυ Μπελέρη, υποψήφιο της Ομογενειακής Οργάνωσης Ομόνοια και υποστηριζόμενο από την Ενωμένη Αντιπολίτευση. Και το έκαναν αυτό,παρά τις πιέσεις, το κλίμα τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι ο Φρέντυ Μπελέρης και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκκαβέσης ήταν κρατούμενοι με αίολες κατηγορίες.

Είναι γνωστή η διαχρονική προσπάθεια του αλβανικού κράτους να υποβαθμίσει τον Ελληνισμό της Χιμάρας. Μια προσπάθεια που ξεκινάει δεκαετίες πριν, με την αυθαίρετη άρση της υπαγωγής της Χιμάρας στις μειονοτικές ζώνες, συνεχίζεται με διωγμούς, φυλακίσεις και τρομοκρατία, κλείσιμο ελληνικών σχολείων, εκλογική νοθεία, αυθαίρετη αλλαγή διοικητικών ορίων του Δήμου ώστε να μην μπορεί να εκλέγεται Έλληνας υποψήφιος, δήμευση περιουσιών.

Δυστυχώς για αυτούς, οι μεθοδεύσεις τους δεν αποδείχτηκαν επαρκείς. Οι πολίτες της Χιμάρας εξέλεξαν για δήμαρχο τους αυτόν που προσωπικά ο τωρινός πρωθυπουργός είχε στοχοποιήσει. Καταγγέλλουμε τη σύλληψη του νεοεκλεγέντα δημάρχου, Φρέντυ Μπελέρη, και τουαντιπροέδρου της Ένωσης Χειμαρριωτών, Παντελή Κοκαβέση,

Τα περιστατικά καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας δεν χωράνε σε δημοκρατικές χώρες. Βρισκόμαστε σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου διακυβεύονται σημαντικά και ουσιαστικά θέματα, όπως το ιδιοκτησιακό και ο σεβασμός σε αυτήν του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού. Είναι θέματα, τα οποία απαιτούν την δική μας αφοσίωση και την στήριξη όλων, ούτως ώστε και στην Αλβανία να γίνουν σεβαστά αυτά που σε κάθε ευνομούμενη Δημοκρατία αποτελούν καθημερινότητα.

Οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.Κυρίως δε τις ευθύνες καταπολέμησης των ακραίων ανισοτήτων, πρωτίστως μέσω της εμπέδωσης της Δικαιοσύνης και του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου αν επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός της ελληνικής μειονότητας.

Η γειτονική χώρα καλείται να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρέχοντας συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής και κοινοτικής περιουσίας και με σεβασμό στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την ανθρώπινη ζωή. Οφείλει δε, να απελευθερώσει άμεσα τους δύο άνδρες, ακολουθώντας τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου.»

Η απόφαση για προφυλάκιση του Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντυ Μπελέρη, μία μέρα πριν τις τοπικές εκλογές, είναι προκλητική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες. Η Ελλάδα στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Προϋπόθεση όμως για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι να σεβαστεί το κράτος δικαίου, καθώς και τα περιουσιακά δικαιώματα και δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Η γειτονική χώρα οφείλει να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και να βάλει οριστικά ένα τέλος στις προκλητικές πρακτικές που στοχεύουν στην καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξουδετέρωση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Συνεχίζουμε δυναμικά να βρισκόμαστε στο πλευρό του Δημάρχου Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρη και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του από την Αλβανική Κυβέρνηση.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ανάγνωση του Ψηφίσματος Συμπαράστασης από τον επικεφαλής της παράταξης ΑΣΑ κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής.

Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου