Εσκομπάρ για τη σύλληψη τριών αστυνομικών στο Κόσοβο: Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες

Εσκομπάρ για τη σύλληψη τριών αστυνομικών στο Κόσοβο: Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες

Τρεις αστυνομικοί του Κοσσυφοπεδίου, που συνελήφθησαν από τις σερβικές δυνάμεις στις 14 Ιουνίου, προφυλακίστηκαν σήμερα.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κλιμάκωση δημιουργεί δύσκολες συνθήκες για την περιοχή και όχι μόνο για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία. Επανέλαβε ότι οι νέοι Αλβανοί δήμαρχοι των δήμων στο βορρά θα πρέπει να εργαστούν σε εναλλακτικές τοποθεσίες, ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αποσυρθεί από τα δημοτικά κτίρια, ότι οι διαδηλωτές πρέπει να εγκαταλείψουν τους δρόμους και ότι οι υπεύθυνοι για τη βία της 29ης Μαΐου εναντίον μελών της η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, πρέπει να λογοδοτήσουν στις αρχές.

Ο Εσκομπάρ είπε ότι οι Αμερικανοί πρέσβεις στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία δεν ανέφεραν ποτέ τη λέξη κύρωση, αλλά τις συνέπειες.

«Όσοι θέλουν να είναι εταίροι μαζί μας, πρέπει να συνεργαστούν στενά με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα σημεία στα οποία επιμένουμε. Ένας ηγέτης δεν μπορεί να ελέγξει την κατεύθυνση ολόκληρης της περιοχής. Επομένως, όσοι αρνηθούν τη σύμπραξη θα αντιμετωπίσουν συνέπειες».

Είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν ρόλο στη μείωση των εντάσεων.

Ερωτηθείς εάν ο Εσκομπάρ θα συμμετάσχει στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, υπό την οργάνωση του Ευρωπαίου επικεφαλής διπλωμάτη, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Εσκομπάρ είπε ότι η συνάντηση είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Ο Εσκομπάρ είπε ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να άρει την απαγόρευση στα σερβικά προϊόντα στα σύνορα. Η ΕΕ πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο αντιευρωπαϊκό, αλλά και δεν έχει νομική βάση.

Σχετικά με την κριτική του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ότι η KFOR έχει σιωπήσει για τη σύλληψη τριών αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου από τις σερβικές αρχές, ο Εσκομπάρ είπε ότι οι ΗΠΑ και η KFOR περιμένουν το πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα.

«Περιμένουμε το τέλος των ερευνών. Πιστεύουμε ότι είναι ανεπαρκές να κάνουμε προκαταρκτικές εκτιμήσεις».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου