Υπό κατάσχεση παραμένει η ναυτική βάση στους Αγίους Σαράντα

Υπό κατάσχεση παραμένει η ναυτική βάση στους Αγίους Σαράντα

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή της εταιρείας «Marina Bay Saranda» να ακυρώσει την κατάσχεση που είχε επιβάλει το Ειδικό Πρωτοδικείο Κατά του Εγκλήματος και της Διαφθοράς (GJKKO).

Η ναυτική βάση κατασχέθηκε με απόφαση του GJKKO τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μετά από αίτημα της SPAK (Ειδική Εισαγγελία) το σκεπτικό ότι η ιδιωτικοποίηση της βάσης είχε επηρεάσει τη λειτουργικότητα των ναυτικών δυνάμεων.

Η παραχωρησιούχος εταιρεία άσκησε αρχικά έφεση κατά της απόφασης στο Ειδικό Εφετείο, αλλά η Εφετεία επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Στις 16 Μαΐου, η εταιρεία άσκησε ξανά έφεση κατά της απόφασης, αυτή τη φορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά και αυτό το δικαστήριο αποφάσισε να αφήσει τη ναυτική βάση σε κατάσχεση.

Την 1η Ιουλίου 2020, το Υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε με την εταιρεία Marina Bay Saranda σύμβαση μίσθωσης αξίας 1 ευρώ/τμ το χρόνο για την παροχή γης 265 χιλ. μέτρων στον κόλπο Λιμιόνι στους Αγίους Σαράντα. Σύμφωνα με το έργο, οι εταιρείες θα κατασκευάσουν εκεί ένα λιμάνι για γιοτ καθώς και ένα τουριστικό θέρετρο με βίλες, ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Όμως μέσα στην επιφάνεια των 265 χιλιάδων μέτρων υπάρχουν και 40 χιλιάδες μέτρα γης, μέρος της ναυτικής βάσης των Αγίων Σαράντα, που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό. Για το λόγο αυτό, η σύμβαση καταγγέλθηκε στην SPAK από τον πρώην αρχηγό του Στόλου, Artur Meçollari, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του Στόλου έγινε κατά παράβαση του νόμου και υπονομεύει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου