Καμία αντίδραση από ΗΠΑ και ΕΕ για το συμβάν με τους τρεις αστυνομικούς στο Κόσοβο

Καμία αντίδραση από ΗΠΑ και ΕΕ για το συμβάν με τους τρεις αστυνομικούς στο Κόσοβο

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι τρεις αστυνομικοί του Κοσόβου απήχθησαν την Τετάρτη στο Λεποσάβιτς από τη σερβική αστυνομία, κάτι που το Βελιγράδι αρνείται. Έτσι, η Πρίστινα έσπευσε να απαγορεύει την είσοδο σερβικών αυτοκινήτων στη χώρα. Εν τω μεταξύ, μάρτυρες σημειώνουν ότι η φερόμενη απαγωγή θα παραβίαζε τη Συμφωνία του Κουμάνοβο, καθώς οι σερβικές δυνάμεις δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο Κόσοβο ή στη νεκρή ζώνη των πέντε χιλιομέτρων στα σύνορα.

Την Τετάρτη, ο Κούρτι δήλωσε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν κοντά σε μια παράνομη διαδρομή λαθρεμπορίου 300 μέτρα εντός των συνόρων του Κοσόβου.

«Υποψιαζόμαστε ότι απήχθησαν από τον σερβικό στρατό, σαφώς ως εκδίκηση της Σερβίας για τη χθεσινή σύλληψη του διαβόητου εγκληματία Μίλουν Μιλένκοβιτς, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου», έγραψε ο Κούρτι στο Facebook.

Η Συμφωνία του Κουμάνοβο, γνωστή και ως Στρατιωτική Τεχνική Συμφωνία, υπογράφηκε μεταξύ της KFOR, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας το 1999 και σηματοδότησε το τέλος του πολέμου του Κοσόβου. Περιγράφει λεπτομερώς μια ζώνη αεροπορικής ασφάλειας 25 χιλιομέτρων και μια ζώνη χερσαίας ασφάλειας (GSZ) 5 χιλιομέτρων γύρω από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, στην οποία δεν μπορούν να εισέλθουν οι σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν μπορούν να εισέλθουν στο Κόσοβο, αλλά δεν μπορούν να πατήσουν το πόδι τους στο έδαφός τους σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα.

«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των τριών απαχθέντων αστυνομικών και καλούμε τους διεθνείς παράγοντες να καταδικάσουν αυτή την επιθετικότητα της Σερβίας», δήλωσε ο Κούρτι.

Σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας του Κοσόβου, οι αστυνομικοί είχαν υπηρεσία σε ένα στατικό σημείο ελέγχου για να αποτρέψουν τη χρήση δρόμων που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για παράνομες διελεύσεις συνόρων και λαθρεμπόριο. Λένε ότι οι αστυνομικοί ενημέρωσαν όταν εντόπισαν μασκοφόρους και ένοπλους και ζήτησαν ενισχύσεις. Κατά την άφιξή τους στο σημείο, οι μονάδες υποστήριξης βρήκαν το όχημα του αξιωματικού, αλλά όχι τους αστυνομικούς.

Η αστυνομία του Κοσόβου δήλωσε ότι ενημέρωσε την KFOR και άλλα όργανα ασφαλείας «επειδή υπάρχουν υποψίες ότι έχουν απαχθεί αστυνομικοί».

Η Σερβία, ωστόσο, αρνείται τον ισχυρισμό του Κοσόβου ότι οι αστυνομικοί απήχθησαν «εντός του Κοσόβου». Το Βελιγράδι, το οποίο δεν αναγνωρίζει τα σύνορα του Κοσόβου και αντίθετα τα αποκαλεί ως «διοικητική γραμμή», αρνείται την απαγωγή και λέει ότι οι αστυνομικοί συνελήφθησαν στη Σερβία.

Ο διευθυντής του γραφείου της Σερβίας για το Κόσοβο, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι οι αξιωματικοί συνελήφθησαν στο Gnjilca «βαθιά στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας» και ότι οι σερβικές αρχές δεν εισήλθαν στο Κόσοβο.

Ο Πέτκοβιτς είπε ότι η σερβική αστυνομία «προφανώς εμπόδισε» τους συλληφθέντες «στην πρόθεσή τους να διαπράξουν μια επικίνδυνη εγκληματική πράξη».

«Η έρευνα θα καθορίσει περί ποιου ποινικού αδικήματος πρόκειται και ποια ήταν στην πραγματικότητα η πρόθεση».

Η Βρετανίδα βουλευτής Αλίσια Κερνς δήλωσε ότι αν οι Κοσοβάροι αξιωματικοί είχαν όντως απαχθεί, αυτό θα αποτελούσε μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Επίσης θα «δικαιολογούσε μια σημαντική επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους για κάτι τέτοιο και έχουν ασκήσει κριτική στο Κόσοβο για πολύ, πολύ λιγότερα».

Ο Μπόμπαν Μπογκντάνοβιτς, γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής-Ατλαντικής Στρατηγικής, δήλωσε ότι οι ενέργειες της Σερβίας «έθεσαν άμεσα σε κίνδυνο όλους τους πολίτες της Σερβίας λόγω πιθανής επέμβασης του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι πίσω από το περιστατικό είναι πιθανόν να βρίσκεται ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι.

«Ο Βούτσιτς έχει τώρα να αντιμετωπίσει μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη τη Σερβία λόγω της βίας της κυβέρνησής του και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση είναι να εισάγει αμέσως κατάσταση πολέμου και έκτακτης ανάγκης στη Σερβία».

Η KFOR, από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της στις σερβικές αρχές να εισέλθουν στη ζώνη των 5 χιλιομέτρων ή να διασχίσουν τα σύνορα του Κοσόβου.

Λίγο μετά το περιστατικό, το Κόσοβο ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο όλων των αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες στη χώρα.

«Για λόγους ασφαλείας, τα θεσμικά όργανα αποφάσισαν να αυξήσουν το επίπεδο των συνοριακών ελέγχων. Συνεπώς, ως άμεσο βήμα, αποφασίστηκε να απαγορευτεί η είσοδος οχημάτων με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας στη Δημοκρατία του Κοσόβου, ενώ συνεχίζεται η ανάλυση της κατάστασης από τα θεσμικά όργανα ασφαλείας. Οι επόμενες ενέργειες θα γίνουν με βάση τις συστάσεις προς τα όργανα επιβολής του νόμου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Περπαρίμ Κριέζιου.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες των αστυνομικών του Κοσόβου, οι οποίες τους δείχνουν με δεμένα τα χέρια, μπρούμυτα στο έδαφος και δίπλα τους τους ασυρμάτους και τα υπηρεσιακά τους όπλα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια