Ο «θείος» από την Αλβανία και το ξέπλυμα της Ndraghetta στα Βαλκάνια

Ο «θείος» από την Αλβανία και το ξέπλυμα της Ndraghetta στα Βαλκάνια

Η «Ndrangheta» είναι μία από τις δέκα πιο διάσημες εγκληματικές οργανώσεις στον κόσμο, με έδρα την περιοχή της Καλαβρίας της Ιταλίας, μαζί με την «Camorra» στην Καμπανία, την «Cosa Nostra» στη Σικελία και τη «Santa Corona Unitan» στην Απουλία. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όπου σήμερα αποτελεί τη διάσημη τετράδα της γνωστής ως ιταλικής μαφίας, ξεπερνώντας ακόμη και την «Cosa Nostra» ως την πιο ισχυρή μαφιόζικη ομάδα στη χώρα και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα στον κόσμο. Αυτή η οργάνωση με ευρεία διεθνή βάση δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη ούτε χωρίς τους Αλβανούς, μια ήδη απτή πραγματικότητα του μεγάλου κόσμου του εγκλήματος. Από τη δεκαετία του 2000, οι Αλβανοί έχουν μετατραπεί από στρατιώτες σε κύριους οργανωτές της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη, αλλά και στα Βαλκάνια.

Ένας από αυτούς τους Αλβανούς που φαίνεται να σημείωσε αξιοθαύμαστη επιτυχία στην ιεραρχία της ιταλικής μαφίας, που στο στενό κύκλο της «Ndrangheta», ήταν γνωστός ως «θείος», ο οποίος θεωρήθηκε ότι ήταν εκπρόσωπος της γνωστής μαφιόζικης οικογένειας «Belloco» και ότι έδεσε τα νήματα της «Ντραγκέτα στην Αλβανία και τα Βαλκάνια.

«Συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που απλώθηκε σε πολλές χώρες όπως η Κόστα Ρίκα, η Αργεντινή, η Ιταλία και η Αλβανία, μαζί με άλλα έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του συνεργού του, και οι δύο από το Ελμπασάν», αναφέρει ο ιταλικός φάκελος φυλακών. Στη δικογραφία σημειώνεται ότι οι ανακριτές εντόπισαν μέλη της οικογένειας «Belloco», που έφτασαν στην Αλβανία και συγκεκριμένα στο Ελμπασάν, με σκοπό να συναντήσουν τους δύο Αλβανούς.

«Το 2019, ο Alessandro Fonti, μέλος της οικογένειας της μαφίας «Belloco», ήρθε στην Αλβανία για να συναντήσει τους δύο συνεργάτες. Στις 22 Φεβρουαρίου, ο Τζιανφράνκο Μαρόνο, ο Φόντι και ο «Θείος» είχαν συνάντηση στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στην Ισπανία με τον προμηθευτή ναρκωτικών με τον οποίο πιστεύεται ότι είχε συντονιστεί η εισαγωγή. Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα για την ολοκλήρωση της αγοράς. Η δραστηριότητα μεταξύ των μελών πραγματοποιήθηκε με μαφιόζικο τρόπο και με στόχο να βοηθηθεί η οργάνωση του 'Belloco'», αναφέρεται στο ιταλικό αρχείο. Ο «θείος» έχει ήδη εκδοθεί στην Ιταλία.

Όμως, όπως είπαμε, οι διασυνδέσεις των Αλβανών με τη μαφιόζικη οργάνωση «Ndrangheta» είναι πρώιμες. Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ιταλικής Αντιμαφίας Cafiero De Raho σήμανε συναγερμό για αυτές τις διασυνδέσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης του, λέγοντας πως η Ndrangheta δρα στην Αλβανία και ξεπλένει χρήμα.

«Η αλβανική εγκληματικότητα παραπέμπει στο μοντέλο της ιταλικής μαφίας, ασκεί έλεγχο στην επικράτεια, ασκεί εγκληματική δραστηριότητα, κυρίως διακίνηση ναρκωτικών. Αν στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τη διαχείριση διακίνησης μαριχουάνας, σήμερα ασχολείται και με την κοκαΐνη μαζί με τους «Ντραγκέτα». Το αλβανικό έγκλημα έχει μπει σε έναν κύκλο υψηλής εγκληματικότητας, δηλαδή σε έναν κύκλο που καταφέρνει να επενδύσει χρήματα όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και στο εξωτερικό», δήλωσε.

Η σύλληψη δεκάδων μελών της ιταλικής μαφιόζικης ομάδας «Ndrangheta», ανέδειξε τις σχέσεις τους με ανώτατους αξιωματούχους στην Αλβανία. Στις υποκλοπές της δίωξης της Αντιμαφίας του Καταντζάρο, προκύπτει σχέδιο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Μεταξύ των συλληφθέντων στην Ιταλία ήταν ο δήμαρχος του Rosarno στην Καλαβρία, Giuseppe Idà, ένας δημοτικός σύμβουλος του ίδιου δήμου, Domenico Scriva, καθώς και ο Καλαβριανός επιχειρηματίας Antonio Gallo γνωστός με το παρατσούκλι «The Prince», ο πρώην Υπολοχαγός της Guardia di Finanza, Ercole D'Alesandro, αλλά και επιχειρηματίες Tomaso και Saverio Brutto που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην αλβανική αγορά. Ομοίως, ο Tomaso Brutto είναι επίσης σύμβουλος στον δήμο Catanzaro, ενώ ο Saverio Brutto είναι σύμβουλος στον δήμο Simeri Crichi στην επαρχία Catanzaro. Οι υποκλοπές έδειξαν ότι οι συλληφθέντες Ιταλοί επιχειρηματίες είχαν ανοίξει επιχειρήσεις και στην Αλβανία, ιδίως στον τομέα των κατασκευών και της υγείας. Οι επιχειρηματίες Antonio Gallo και Antonio Speziali συνομιλούν με τον δικηγόρο Claudio Larussa, εκπρόσωπο των πολιτικών Tomaso και Saverio Brutto για να συνδεθούν με αξιωματούχους του Δήμου Τιράνων. Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος ξεκίνησε έρευνες υπό τις υποψίες για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αποτέλεσμα.

Στα Τίρανα, ο Domenico Papalia ανέβηκε στην κορυφή της πυραμίδας ενός επιχειρηματικού ομίλου που ονομάζεται Stargold Albania shpk και επένδυσε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ένα κατάστημα χρυσού. Με σήμα της Interforza στις 21 Απριλίου 2016, η Εισαγγελία ζήτησε από το Δικαστήριο των Τιράνων να επιβληθεί προληπτική κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία της Stargold Albania sh.p.k., η οποία είναι ύποπτη για σύνδεση με την «Ndrangheta» και για ξέπλυμα χρημάτων της. Σύμφωνα με την έκθεση κατάσχεσης που κατατέθηκε στο δικαστήριο, τα προβλήματα για τη Stargold ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015, όταν ο Domenico Papalia, καταζητούμενος ως μέλος της 'Ndrangheta, έγινε μέτοχος της εταιρείας.

Με απόφαση του δικαστηρίου κατασχέθηκαν 141 χιλιάδες ευρώ και 53 χιλιάδες λεκ που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η εισαγγελία δεν ξεκαθαρίζει εάν οι άλλοι δύο μέτοχοι και ο Αλβανός διαχειριστής της εταιρείας είχαν πληροφορίες για τα γεγονότα αυτά. Η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και η δραστηριότητά της περιλαμβάνει μεταφορές άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ μεταξύ Αλβανίας, Ιταλίας και Σκοπίων από το 2006.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου