Μείωση πληθυσμού και οικονομία: Ο φαύλος κύκλος των περιφερειών στην Αλβανία

Μείωση πληθυσμού και οικονομία: Ο φαύλος κύκλος των περιφερειών στην Αλβανία

Η δημογραφία και η οικονομία των νομών στην Αλβανία έχουν περιέλθει σε φαύλο κύκλο. Χρόνο με το χρόνο, οι νομοί της χώρας ερημώνουν ραγδαία, κυρίως λόγω των περιορισμένων οικονομικών ευκαιριών. Από την άλλη πλευρά, η συρρίκνωση του πληθυσμού γίνεται εμπόδιο στην aπεραιτέρω ανάπτυξη. Μόνο τα Τίρανα κατέγραψαν αύξηση πληθυσμού ΤΟ 2022, κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι άλλες 11 περιφέρειες κατέγραψαν μείωση πληθυσμού. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στους νομούς Αργυροκάστρου (- 4,7%), Μπεράτ (- 3,7%) και Ντίμπερ (- 3,6%). Την τελευταία δεκαετία, οι δημογραφικές εξελίξεις ήταν έντονες και ορατές. Οι υψηλές μεταναστευτικές ροές, σε έναν πληθυσμό που συρρικνώνεται, έχουν αδειάσει τη χώρα. Οι επιπτώσεις της μετανάστευσης επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής, μειώνοντας την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα. Η αύξηση του πληθυσμού επιτρέπει την επέκταση της εργασίας και των προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσουν την οικονομία. Δεν είναι μόνο η παραγωγή περισσότερων προϊόντων, αλλά πρέπει επίσης να υπάρχει ζήτηση για αυτά τα προϊόντα! Με μεγαλύτερο πληθυσμό, αναπόφευκτα θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση.

Η Αλβανία συνέχισε να είναι η τελευταία στην Ευρώπη για το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2021 και με τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη

Αν και υπάρχει ελαφρά βελτίωση 1 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με το 2020, άλλες χώρες της περιοχής έχουν προχωρήσει ταχύτερα στη λεγόμενη διαδικασία σύγκλισης, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς από την ΕΕ, με στόχο να καλύψουν τη διαφορά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για παράδειγμα, για τη Βόρεια Μακεδονία, ο δείκτης βελτιώθηκε από 38% του μέσου όρου της ΕΕ σε 42% για την ίδια περίοδο. Για τη Σερβία, ο δείκτης είναι 44%, για το Μαυροβούνιο, 48% (από 45% το 2020). Ακόμη και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται μπροστά από την Αλβανία, με 33% του μέσου όρου της ΕΕ. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για το Κοσσυφοπέδιο. Η οικονομική ανισότητα, χρόνο με το χρόνο, βαθαίνει μεταξύ των Τιράνων και άλλων περιοχών, επειδή η οικονομία της πρωτεύουσας αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την οικονομία της φτωχότερης περιοχής της χώρας, του Kukësi. Κατά συνέπεια, οι ρυθμοί σύγκλισης αντί να στενεύουν βαθαίνουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του INSTAT για το ΑΕΠ των περιφερειών το 2021.

Το υψηλότερο επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα σε επίπεδο περιφέρειας, το 2021, ήταν στα Τίρανα, με 886 χιλιάδες λεκ και σημείωσε ονομαστική αύξηση 13,83%, σε σύγκριση με το 2020. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυτής της περιφέρειας ήταν 134% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Στη φτωχότερη συνοικία, το Kukësi είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 395 χιλιάδες λεκ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,74%, σε σύγκριση με το 2020. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυτής της περιφέρειας ήταν 59% του εθνικού μέσου όρου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου