Αντίδραση State Department για το σχέδιο Κούρτι

Αντίδραση State Department για το σχέδιο Κούρτι

Το State Department κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να αναλάβουν άμεση δράση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Το πρώτο σημείο του σχεδίου που παρουσίασε ο Kurti την Τρίτη είναι το κράτος δικαίου, το οποίο σύμφωνα με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό σημαίνει αναγνώριση, δίωξη και δίκαιη εκδίκαση όλων των μελών «των εγκληματικών ομάδων που έχουν επιτεθεί στην αστυνομία, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και τους δημοσιογράφους » στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Στις 13 Ιουνίου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησε επιχείρηση στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, όπου συνέλαβε τον Millun Millenkovic-Llune. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Xhelal Sveçla, ο συλληφθείς είναι ο Millun Millenkovic-Llune, τον οποίο ο υπουργός Εσωτερικών, Xhelal Sveçla, χαρακτήρισε «έναν από τους ηγέτες του εγκληματικού σχηματισμού «Πολιτική Άμυνα» και εγκληματικών συμμοριών που τρομοκρατούν τους πολίτες μας εδώ και χρόνια». Σύμφωνα με τον Svečla, ήταν ένας από τους διοργανωτές των επιθέσεων σε μέλη του ΝΑΤΟ στο Zveçan στις 29 Μαΐου.

"Αυτοί που ευθύνονται για τις βίαιες επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν, μετά από μια σωστή νομική διαδικασία και με πλήρη διαφάνεια", είπε ο εκπρόσωπος του DASH. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υπέβαλαν στον Κούρτι τρία αιτήματα: ηρεμία της κατάστασης στο βορρά, τη διεξαγωγή νέων εκλογών στους τέσσερις δήμους του βορρά και την επιστροφή στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταστήσει σαφείς τις προσδοκίες μας και στις δύο πλευρές. Αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται», δήλωσε εκπρόσωπος του DASH όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει η Ουάσιγκτον το σχέδιο πέντε σημείων του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, για μείωση της έντασης στο βορρά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου