Σταθερή και για τον Απρίλιο η αναλογία των προβληματικών δανείων στην Αλβανία

Σταθερή και για τον Απρίλιο η αναλογία των προβληματικών δανείων στην Αλβανία

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο εμφανίστηκε σταθερός ακόμη και για τον μήνα Απρίλιο. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, ο δείκτης αυτός αυξήθηκε στο επίπεδο του 5,18%, από 5,15% στο τέλος Μαρτίου.

Ο δείκτης των προβληματικών δανείων παρουσιάζει ελαφρά άνοδο από το επίπεδο του 5% που ήταν στο τέλος του περασμένου έτους, ωστόσο φαίνεται να μειώνεται εκ νέου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, όταν ήταν στο επίπεδο του 5,42%.

Αναμένεται αύξηση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των επιτοκίων, τις προσδοκίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τον περιορισμό των νέων πιστώσεων. Μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη φαίνεται να είναι πολύ μικρή και σε μεγάλο βαθμό μπορεί να εξηγηθεί από τη συρρικνωτική τάση του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, αρχής γενομένης από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Τον Απρίλιο, το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο για την οικονομία ανήλθε σε 710,7 δισ. λεκ (6,7.δισ ευρώ), από το ανώτατο ετήσιο επίπεδο των 722,3 δισ. λεκ όταν είχε επιτευχθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Η αλλαγή στην πορεία της νομισματικής πολιτικής έχει επιφέρει αισθητή επιβράδυνση των νέων δανείων, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό τομέα, παράγοντας που επηρεάζει τη συρρίκνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου. Όμως, εξίσου σημαντικό αντίκτυπο σε αυτή τη συρρίκνωση είναι και η επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, με το λεκ να σημειώνει φέτος τις ισχυρότερες θέσεις όλων των εποχών στην ισοτιμία με το ευρώ.

...

Η Αλβανία με τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα Δ. Βαλκάνια

Παρά τη συνεχή πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, η Αλβανία εξακολουθεί να έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με στοιχεία ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου