Κατά 35% υψηλότερες οι τιμές των ακινήτων στα Τίρανα συγκριτικά με τις παραθαλάσσιες περιοχές στην Αλβανία

Κατά 35% υψηλότερες οι τιμές των ακινήτων στα Τίρανα συγκριτικά με τις παραθαλάσσιες περιοχές στην Αλβανία

Η μέση τιμή κατοικίας το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους ήταν κατά μέσο όρο 1128 ευρώ ανά τμ για τα Τίρανα, 837 ευρώ ανά τμ. για τις παράκτιες περιοχές και 724 ευρώ ανά τμ. στις περιοχές ενδότερα της Αλβανίας.

Ένα ερευνητικό υλικό που εκπονήθηκε από ειδικό του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Αλβανίας, αξιολογεί τη δυναμική των τιμών των κατοικιών για την περίοδο από τον Ιανουάριο 2017 έως τον Ιούνιο 2022.

Το μέγεθος του δείγματος αποτελείται από 30.467 ανακοινώσεις, που αναφέρονται μόνο σε κατοικίες, εξαιρουμένων των εμπορικών ακινήτων.

Οι εισηγμένες συναλλαγές χωρίζονται σε τρεις κύριες περιοχές για λόγους αξιολόγησης των τιμών, στην περιοχή των Τιράνων, την Ακτή και τις ενδότερες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, στο δείγμα δεδομένων κυριαρχεί ξεκάθαρα η περιοχή των Τιράνων, με το 86% των εισηγμένων συναλλαγών.

Η ανάλυση δεδομένων επιβεβαιώνει ότι οι τιμές αυξήθηκαν με γρήγορους ρυθμούς, ειδικά μετά την πανδημία. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, η μέση αύξηση των τιμών για τα Τίρανα ήταν 15,6%, για την Ακτή ήταν 9,6% και για τις εσωτερικές περιοχές ήταν 18,3%.

Αυτό δείχνει ότι η ταχύτερη αύξηση των τιμών σημειώθηκε σε περιοχές εκτός των Τιράνων και των παραθαλάσσιων περιοχών, όπου η ζήτηση είναι πιο συγκεντρωμένη.

Η αγορά ακινήτων δέχτηκε προσωρινό πλήγμα το δεύτερο εξάμηνο του 2019, το οποίο συνέπεσε με τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα. Σύμφωνα με την ανάλυση, η ισχυρότερη επίδραση έγινε αισθητή ακριβώς στην παραλιακή περιοχή, η οποία ήταν και η πιο επηρεασμένη από τις συνέπειες του σεισμού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν σημαντικό χάσμα μεταξύ των τιμών των ακινήτων στα Τίρανα, σε σύγκριση με τα ακίνητα στην ακτή και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στα Τίρανα έχει διαφορά 35% με τις παραθαλάσσιες περιοχές και με περίπου 56% με τον μέσο όρο άλλων περιοχών της χώρας.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τις τάσεις που διαπιστώνονται στην αγορά ακινήτων και από άλλες εκτιμήσεις, με ραγδαία αύξηση των τιμών των κατοικιών στη μεταπανδημική περίοδο.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών το δεύτερο εξάμηνο του έτους σημείωσαν πτώση σε σχέση με τους πρώτους 6 μήνες.

Ειδικότερα για τα Τίρανα, ο δείκτης τιμών διατήρησε τους ετήσιους ρυθμούς ανόδου του, με 13,9%, αλλά σε εξαμηνιαία βάση υπέστη βαθύτερη πτώση, με 11,4% λιγότερο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου