Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την εντολή της Xhaçka «σε φαύλο κύκλο»

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την εντολή της Xhaçka «σε φαύλο κύκλο»

Το Συμβούλιο Νομοθεσίας της Αλβανίας θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το ασυμβίβαστο της θητείας της υπουργού Εξωτερικών, Olta Xhaçka, μετά την κήρυξη του συζύγου της ως στρατηγικού επενδυτή από την κυβέρνηση. Η συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε από την αντιπρόεδρο της Συνέλευσης, Ermonela Felaj, μετά από διαδικαστική διακοπή στις αρχές Απριλίου, όταν το Συμβούλιο αποφάσισε με την ψήφο των σοσιαλιστών να ζητήσει εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη για την εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. αφού το δικαστήριο αυτό ακύρωσε δύο αποφάσεις ως αντισυνταγματικές της Συνέλευσης για να εμποδίσει την υποβολή στο δικαστήριο αυτό της πρότασης για ασυμβίβαστο της εντολής.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση θεωρεί τη διαδικασία κατά την οποία το Νομοθετικό Συμβούλιο εισήγαγε την απόφαση του δικαστηρίου σε εσκεμμένο φαύλο κύκλο, προκειμένου να μην λάβει συγκεκριμένη απόφαση που θα επέτρεπε στο Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει το ασυμβίβαστο της εντολής της Xhaçka. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Oerd Bylykbashi είπε στο BIRN ότι «ο δρόμος που επέλεξε η πλειοψηφία για να αντιμετωπίσει την απόφαση του δικαστηρίου θα βάλει το θέμα σε έναν φαύλο κύκλο για να επιστρέψει σε μια μη απόφαση ή μια απορριπτική απόφαση της Συνέλευσης».

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέβαλαν δύο διαφορετικά αιτήματα για την αφαίρεση της εντολής της Xhaçka, αφού ο σύζυγός της, πρώην σοσιαλιστής βουλευτής Artan Gaçi, κηρύχθηκε στρατηγικός επενδυτής και με κυβερνητική απόφαση του δόθηκε το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί ακτές στους Δρυμάδες.

Αφού η πλειοψηφία καταψήφισε στη Βουλή για την αποστολή του ασυμβίβαστου της εντολής στο Συνταγματικό Δικαστήριο, και οι δύο ομάδες απηύθυναν χωριστά αιτήματα στο δικαστήριο. Το δικαστήριο αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του 1/10 των βουλευτών και επέστρεψε την υπόθεση στη Βουλή, ενώ απέρριψε το αίτημα του 1/5 των βουλευτών που ζήτησαν τον χειρισμό της υπόθεσης και την έκδοση απόφασης για το ασυμβίβαστο της εντολής.

Η αναθεώρηση στη Βουλή για την εντολή της Xhaçka ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου έτους, όταν η αντιπολίτευση, μεταξύ του 1/10 των βουλευτών, κίνησε πρόταση για το ασυμβίβαστο της εντολής της. Η πρόταση παρέμεινε όμηρος της αναβλητικότητας των διαδικασιών για αρκετούς μήνες στο Συμβούλιο Εντολών μέχρι τον Νοέμβριο, όταν η Συνέλευση, με τις ψήφους του Σοσιαλιστικού, ανέτρεψε την έκθεση της μειοψηφίας και την ανάγκασε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να επιλύσει τις αρμοδιότητες μεταξύ Συνέλευσης και βουλευτών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου