Φάκελος Μπελέρη: Ένα πολιτικό ζήτημα παρά ποινικό

Φάκελος Μπελέρη: Ένα πολιτικό ζήτημα παρά ποινικό

Για τον δικηγόρο Saimir Vishaj (καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων), ο φάκελος Μπελέρη είναι περισσότερο πολιτικό παρά ποινικό ζήτημα. Σε τοπική αλβανική εκπομπή, ο Vishaj είπε ότι όσο βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άτομο που ήταν σε μία προσομοίωση (υποκλοπή και κρυφή παρακολούθηση), οι συνέπειες θα είναι μηδενικές.

«Θέλω να σταθώ σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι οι εσκεμμένες ενέργειες που πραγματοποιούνται από έναν μη αρμόδιο φορέα και οι συνέπειες που επιφέρει μια εσκεμμένη δράση. Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση "Ποιος εξουσιοδότησε τη διενέργεια μιας τέτοιου είδους παρακολούθησης", είναι γνωστό ότι δεν είναι από αυτές τις πράξεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Εισαγγελίας Αυλώνα (εντολή για υποκλοπή και παρακολούθηση).

Το δεύτερο πρόβλημα, η πρόσληψη ανθρώπων για να διαπράξουν διαφθορά. Η χρήση ενός μυστικού «πράκτορα» για να επιτύχει ένα αποτέλεσμα για την απόδειξη μιας πράξης διαφθοράς δεν θα πρέπει να προκαλείται. Όταν αποδεικνύεται ότι η πράξη αυτή διαφθοράς έχει προκληθεί, η πράξη νομικά ονομάζεται ελλιπής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε άτομο που έδρασε υπό μια τέτοια πρόκληση, η συνέπεια θα είναι μηδενική. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να αναληφθούν τα καθήκοντα της θητείας. Η πείρα μας έχει διδάξει ότι παρόλο που η εντολή δίνεται από τον λαό, μπορεί να αφαιρεθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του μέσα από τους χώρους κράτησης, μέχρι να αποφασίσει η SPAK για την αποφυλάκισή του.

Με ανησυχεί ότι ακόμα κι αν τον απελευθερώσει η SPAK, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να συνεδριάσει και να τον αποπέμψει, αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν το βλέπω περισσότερο ως ποινικό ζήτημα παρά ως πολιτικό ζήτημα», αναφέρει ο δικηγόρος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου