ΠτΔ Αλβανίας για ΑΟΖ: Το ΥΠΕΞ μου έχει ζητήσει να εγκρίνω την έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα

ΠτΔ Αλβανίας για ΑΟΖ: Το ΥΠΕΞ μου έχει ζητήσει να εγκρίνω την έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Bajram Begaj, επιβεβαίωσε ότι έλαβε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας αίτημα για εξουσιοδότηση για έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα για το θέμα της ΑΟΖ.

Ο Begaj, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους μετά τη διάσκεψη με τον Πολωνό ομόλογό του, είπε ότι η λύση στο θαλάσσιο ζήτημα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το Σύνταγμά της Αλβανίας και τις διεθνείς πράξεις.

Δ: Είχατε αρκετές συναντήσεις με τον Ράμα, μιλήσατε για το θέμα της θάλασσας και λάβατε αίτημα να δώσετε εξουσιοδότηση για την έναρξη των συνομιλιών;

Begaj: Έχουμε ένα θέμα με την Ελλάδα. Έχω ένα αίτημα από το Υπουργείο Εξωτερικών που συσχετίζεται με αυτό. Ως πρόεδρος στην εφαρμογή των συνταγματικών υποχρεώσεων, αξιολογώ σοβαρά αυτό το αίτημα και πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να βρεθεί λύση. Η λύση βασίζεται στο Σύνταγμα της Αλβανίας, σε διεθνείς πράξεις και εσωτερικούς νόμους, αλλά και στους κανόνες καλής γειτονίας και αμοιβαιότητας.

Η Ελλάδα είναι γείτονας και οικονομικός εταίρος. Έχουμε την αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα στην Αλβανία, που αποτελούν γέφυρες συνεργασίας. Συναντήθηκα με τον Ράμα αρκετές φορές, τα θέματα που συζήτησα ήταν δημόσια, θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Η επικοινωνία είναι θεσμική και πολύ καλή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου