Πρώτη επίσκεψη Πολωνού προέδρου στην Αλβανία έπειτα από 20 χρόνια

Πρώτη επίσκεψη Πολωνού προέδρου στην Αλβανία έπειτα από 20 χρόνια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Bajram Begaj, είχε σήμερα επίσημη συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του, Andrzej Duda. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Πολωνού προέδρου στην Αλβανία μετά από 20 χρόνια.

Μέσω δελτίου τύπου, η Προεδρία ανακοινώνει ότι ο Begaj εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Duda για την αλληλεγγύη που επέδειξε η Πολωνία και ο πολωνικός λαός στους Αλβανούς για την υπέρβαση των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό του Νοεμβρίου 2019 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Ομοίως, η οικονομική και εμπορική συνεργασία, καθώς και η άμυνα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Ο Bajram Begaj και ο Andrzej Duda παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Κατά την ομιλία του, ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα τόνισε ορισμένα από τα βασικά θέματα που σχετίζονται με την επίσκεψή του στην Αλβανία. Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είπε ότι το βασικό σημείο είναι η κοινή συμμετοχή στο Πολωνο-Αλβανικό οικονομικό φόρουμ.

«Ένα από τα κυριότερα σημεία της επίσκεψής μου είναι η κοινή μας συμμετοχή στο Πολωνο-Αλβανικό οικονομικό φόρουμ. Πολωνοί επιχειρηματίες έχουν έρθει μαζί μου για να παρουσιάσουν τις προσφορές τους. Το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων θα είναι νέα συμβόλαια, αύξηση των εμπορικών μας συναλλαγών. Αυξήθηκε κατά 60% το 2022. Πρέπει να είμαστε ήρεμοι για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Έχουμε ένα εξαιρετικό δυναμικό, είναι περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, αυτή η εμπορική ανταλλαγή μεταξύ των χωρών μας. Θα είναι μεγαλύτερη. Ως μέλος της ΕΕ στο μέλλον, η Αλβανία θα ενισχύσει τις σχέσεις με την Πολωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι η Αλβανία θα είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, γι' αυτό σήμερα εκφράσαμε την επιθυμία μας να συνεργαστούμε με τα μέλη της πρωτοβουλίας αυτής», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος. Και πρόσθεσε:

«Χαιρόμαστε που αυξάνεται η τουριστική κίνηση μεταξύ Πολωνίας και Αλβανίας. Όλο και περισσότεροι Πολωνοί τουρίστες έρχονται για να απολαύσουν τις αξίες που προσφέρει η Αλβανία, υπέροχη ακτή, πολύ όμορφα μέρη και υπέροχη φύση. Υπάρχουν πολλά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία. Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο ότι η τουριστική κίνηση στην Αλβανία, που σήμερα είναι στα επίπεδα των 200 χιλιάδων τουριστών, σίγουρα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η Αλβανία είναι μια πολύ ελκυστική χώρα. Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα μέρη για να επισκεφτείτε εδώ που θα σας αφήσουν άφωνους».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου