Αύξηση κατά 250% των αμερικανικών επενδύσεων στην Αλβανία - Οι εταιρείες με τον κυρίαρχο ρόλο

Αύξηση κατά 250% των αμερικανικών επενδύσεων στην Αλβανία - Οι εταιρείες με τον κυρίαρχο ρόλο

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δήλωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Αλβανία υπερδιπλασιάστηκαν (αύξηση 250%), χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Συνολικά, οι άμεσες ξένες επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες έχουν αυξηθεί κατά δυόμισι φορές τα τελευταία δύο χρόνια, με βάση τον δείκτη του Επιμελητηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το επενδυτικό απόθεμα στο τέλος του 2020 ήταν 89 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2021 έφτασε στην αξία των 161 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2022, το απόθεμα των αμερικανικών άμεσων ξένων επενδύσεων έφτασε την αξία των 221 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση όχι μόνο σε σχέση με το πανδημικό έτος 2020, αλλά και σε σχέση με τα έτη 2021-2022.

Οι εταιρείες πίσω από την ραγδαία αύξηση

Οι εταιρείες "Excelerate Energy Inc." και η "Bechtel" είναι μεταξύ των επώνυμων ονομάτων που προσέγγισαν πρόσφατα οι αλβανικές αρχές σχετικά με ενεργειακά έργα, αλλά δεν έχουν ακόμη επενδύσει στην Αλβανία. Ο Γενικός Διευθυντής της «Excelerate», σε συνέντευξή του στο «Bloomberg», αποκάλυψε ότι η εταιρεία του αναμένεται να προμηθεύει πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία.

«Είναι ένα καλό ενεργειακό έργο για την Αλβανία», είπε. Αναφερόμενος στη συμφωνία για τις πλωτές μονάδες, ο Steven Kobos ελπίζει ότι θα δώσει την ευκαιρία για προμήθεια φυσικού αερίου και πώληση LNG στην Ευρώπη. Η «Excelerate» θα παρέχει πλοία που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και θα ενισχύσουν το δίκτυο στην Αλβανία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία συνεργάζεται με την "Exxon Mobil Corp." για την ανάπτυξη έργου LNG-to-energy στο αλβανικό λιμάνι της Αυλώνας.

Η Excelerate συγκέντρωσε 384 εκατομμύρια δολάρια σε μια αρχική δημόσια προσφορά στις 12 Απριλίου 2022 και ένα μέρος των εσόδων σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για το έργο της Αυλώνας. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους έγινε γνωστό ότι η ιδιωτική βουλγαρική εταιρεία «Overgas» αναζητά να αγοράσει LNG (Liquefied Natural Gas) αποκλειστικά από τον προγραμματισμένο τερματικό σταθμό του «Excelerate Energy» στην Αυλώνα, σύμφωνα με νέα συμφωνία που αποκάλυψε τη Δευτέρα η «LNG Prime», η οποία υπεγράφη στη Σόφια στις 14 Ιουλίου.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, και οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την Overgas να αγοράζει έως και 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα επαναεριοποιημένου LNG ετησίως για δέκα χρόνια από την Excelerate, μέσω του τερματικού σταθμού και αγωγού Αυλώνα-Φιέρι.

Bechtel

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Belinda Balluku, ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο του 2023 θα ανοίξει το εργοτάξιο για τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό (HPP) Skavicë. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ για πέντε χρόνια κατασκευής.

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για αυτό που θα είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της Αλβανίας από την πτώση του κομμουνισμού το 1991 ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως, καθώς η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων - μαζί με την Ευρώπη και τη Δύση - προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Το φράγμα αναμένεται να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας της Αλβανίας κατά 20%, με την ελπίδα ότι θα μετατρέψει τη χώρα σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας.

Η Bechtel, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στις ΗΠΑ, προσλήφθηκε από την αλβανική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή μελετών και την υποβολή προτάσεων για το φράγμα, το οποίο θα ανήκει στο δημόσιο. Ο σταθμός αυτός θα είναι φράγμα 210 MW και θα βελτιστοποιήσει την παραγωγή σε άλλα φράγματα.

Η πρώτη φάση των εργασιών ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου με την παρουσία της Υπουργού Υποδομών και Ενέργειας και της Αμερικανίδας Πρέσβη Yuri Kim. Η «Bechtel» υπέγραψε το συμβόλαιο με την υπουργό Balluku στις 5 Ιουλίου.

Κατά την έναρξη των εργασιών ανακοινώθηκε ότι η φάση αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2023. Ενώ η κατασκευή του εργοστασίου αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια. Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του.

Στις 4 Μαρτίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο δόθηκε στην εταιρεία «Bechtel» η εξουσιοδότηση να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό του καταρράκτη του ποταμού Drin. Το έργο αυτό πήρε το πράσινο φως πέρυσι, στις 3 Οκτωβρίου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τη χρηματοδότηση του έργου.

Άλλες εταιρείες

Η γνωστή αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία «Hill International» θα κέρδιζε το 2016 ένα συμβόλαιο από την TechnipetrolHellas.a, θυγατρική της εταιρείας TechnipS.a, για να καταστεί δυνατή η υποστήριξη ενός έργου διαχείρισης στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

«Πιστεύουμε ότι η εμπλοκή μας σε αυτό το έργο, που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παροχή φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη, έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε τότε ο Raouf S. Ghali, επικεφαλής του επιχειρησιακού γραφείου της εταιρείας Hill International.

Αυτή η αμερικανική εταιρεία, με 100 γραφεία σε όλο τον κόσμο, θα βοηθούσε την Technip σε αυτό το έργο, όσον αφορά τη διαχείριση και τη σύνταξη του προγράμματος.

Η Lockheed Martin Corp. θα υπέγραφε το μακρινό έτος 2003 σύμβαση 32 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος εναέριου χώρου της Αλβανίας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη σύμβαση που ανατέθηκε σε αμερικανική εταιρεία από και το πρώτο εμπορικά χρηματοδοτούμενο βιομηχανικό έργο της αλβανικής κυβέρνησης. Η σύμβαση ανακοινώθηκε στις 9 Ιανουαρίου σε δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. 17 χρόνια αργότερα, το Υπουργείο Άμυνας και ο αμερικανικός κολοσσός της στρατιωτικής βιομηχανίας θα υπέγραφαν συμφωνία για τη διαχείριση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Επιτήρησης Ναυτιλίας (SIVHD). Παρουσία της τότε υπουργού Άμυνας Olta Xhaçka, η σύμβαση επρόκειτο να υπογραφεί από τον υπαρχηγό των Ναυτικών Δυνάμεων, Artur Meçollari και τον εκπρόσωπο της εταιρείας Lockheed Martin, Michael Stoner.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου