ΕΕ: Οι εκλογές στο βόρειο Κόσοβο δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμη λύση

ΕΕ: Οι εκλογές στο βόρειο Κόσοβο δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμη λύση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι οι πρόωρες τοπικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Απριλίου σε τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, «δεν προσφέρουν μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση».

«Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω της μόνιμης επιστροφής των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στους θεσμούς και το Κοσσυφοπέδιο να επιτρέψει την επιστροφή τους. Οι εργασίες για την ίδρυση του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία θα πρέπει να οριστικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό». Τα σερβικά κόμματα δεν συμμετείχαν στις εκλογές για τους νέους δημάρχους της Βόρειας Μιτρόβιτσα, Λεποσάβιτς, Ζβετσάν και Ζούμπιν Ποτόκ.

Η Lista Serbe - το κύριο κόμμα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο - εκτός από το ότι δεν συμμετείχε στις εκλογές, ζήτησε και την ακύρωση τους. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από 3%. Δύο δήμους κέρδισαν οι υποψήφιοι του Κινήματος Vetëvendosje και την ηγεσία των άλλων δύο ανέλαβαν οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου. Η ΕΕ είπε ότι οι τοπικές εκλογές - οι οποίες διεξήχθησαν λόγω των παραιτήσεων των ηγετών των Σέρβων της Λίστας τον περασμένο Νοέμβριο - διεξήχθησαν «σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Κοσσυφοπεδίου και ότι καταβλήθηκαν όλες οι προσπάθειες για να διεξαχθούν με τάξη».

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό μπλοκ είπε ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να θεωρηθεί «κανονική διαδικασία» λόγω της χαμηλής συμμετοχής στις εκλογές. Ο σερβικός πληθυσμός μποϊκόταρε ευρέως τις εκλογές για τους τέσσερις νέους δημάρχους και για την εκλογή των νέων συνθέσεων των δημοτικών συμβουλίων σε Zveçan και Leposavic.

Οι δήμοι στο βορρά έμειναν χωρίς δημάρχους από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι Σέρβοι αξιωματούχοι αυτής της περιοχής παραιτήθηκαν από όλους τους θεσμούς, λόγω σχεδίου της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας με αυτές του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου