Υπεγράφη στο Στρασβούργο η άρση βίζας για το Κοσσυφοπέδιο

Υπεγράφη στο Στρασβούργο η άρση βίζας για το Κοσσυφοπέδιο

Υπεγράφη στο Στρασβούργο η άρση βίζας για το Κοσσυφοπέδιο. Μια μέρα νωρίτερα, στις 18 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση για τις βίζες, ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το θέμα αυτό.

Η έγκριση έγινε χωρίς ψηφοφορία, καθώς δεν υπήρξε αντίθεση, και άνοιξε τον δρόμο για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να μετακινούνται χωρίς βίζα στις χώρες Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στην τελετή υπογραφής συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Μπέσνικ Μπισλίμι, μαζί με την Υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Donika Gërvalla-Schwarz.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής την επικεφαλής του θεσμού, Roberta Metsola.

Στην τελετή συμμετείχε και εκπρόσωπος της Σουηδίας, καθώς η χώρα αυτή ηγείται της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την περίοδο.

Μετά την υπογραφή της απόφασης, τελευταίο βήμα παραμένει η δημοσίευση της απόφασης στο στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το καθεστώς χωρίς βίζα επιτρέπει ταξίδια μόνο για 90 ημέρες - εντός έξι μηνών - σε οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν.

Τα ταξίδια χωρίς βίζα πρέπει να αφορούν τουριστικές επισκέψεις, οικογενειακά θέματα ή παρόμοια και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται άδεια εργασίας ή άλλα οφέλη.

Το Κοσσυφοπέδιο, επί του παρόντος, είναι η μόνη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια της οποίας οι πολίτες δεν μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στον χώρο Σένγκεν.

Αυτό, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από το 2018, έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας, υπήρξαν αρκετές χώρες μέλη που διαρκώς εξέφραζαν επιφυλάξεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου