Σύσταση επιτροπής από την ΕΕ για την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας Κοσόβου - Σερβίας

Σύσταση επιτροπής από την ΕΕ για την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας Κοσόβου - Σερβίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι μαζί με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, δημιούργησαν μια Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης για την εποπτεία της εφαρμογής της Συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων στην Οχρίδα.

Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης θα προεδρεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τις συνομιλίες, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Το Κοσσυφοπέδιο θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη στις Βρυξέλλες Agron Bajrami και η Σερβία από τον Petar Petkovic.

Η επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά στις Βρυξέλλες, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν και θα εγκριθούν στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την επόμενη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες στις 2 Μαΐου.

Στις 18 Μαρτίου στην Οχρίδα, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti συμφώνησαν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων που υποστηρίζεται από τη Δύση, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την εκπλήρωση των φιλοδοξιών τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία, την οποία υποστηρίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτεί σχέσεις καλής γειτονίας, αναγνώριση εγγράφων και συμβόλων και σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου. Απαιτεί τα μέρη να μην εμποδίζουν το ένα το άλλο στις διαδικασίες ολοκλήρωσης, αλλά δεν απαιτεί αμοιβαία αναγνώριση. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την εκπλήρωση όλων των συμφωνιών που είχαν προηγουμένως επιτευχθεί στις συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης αυτής για την Ένωση δήμων με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πει ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία και οποιαδήποτε παραστράτηση θα έχει αρνητικές συνέπειες. Στις αρχές αυτού του μήνα, οι κύριοι διαπραγματευτές του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας συμφώνησαν για το κείμενο δήλωσης για τους αγνοούμενους κατά τη διάρκεια του πολέμου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στη συνάντηση στις 2 Μαΐου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου