132 πολιτικά κόμματα στην Αλβανία - Η πλειοψηφία με λανθασμένη διεύθυνση

132 πολιτικά κόμματα στην Αλβανία - Η πλειοψηφία με λανθασμένη διεύθυνση

Τα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) είναι τουλάχιστον 132.

Αυτό είναι το νούμερο που ελήφθη από το Δικαστήριο της Δικαστικής Περιφέρειας των Τιράνων. Η ετήσια έκθεση της επιτροπής για το 2022, η οποία επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στη διαδικασία αξιολόγησης των οικονομικών καταστάσεων των εγγεγραμμένων πολιτικών κομμάτων και στον έλεγχο τους, δείχνει ότι για τα περισσότερα κόμματα η διαδικασία ήταν ανεπιτυχής λόγω έλλειψης σωστών διευθύνσεων.

«Στην αρχή του ημερολογιακού έτους, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απέστειλε επιστολή στο Δικαστήριο της Περιφέρειας Τιράνων, με την οποία ζητήθηκε ο αριθμός των πολιτικών κομμάτων που είναι εγγεγραμμένα στο Δικαστήριο. Από την επιστολή που έλαβε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή από το Δικαστήριο της Δικαστικής Περιφέρειας των Τιράνων, τα πολιτικά κόμματα που είναι εγγεγραμμένα στο Δικαστήριο είναι 132 (εκατόν τριάντα δύο).

Επίσης, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απευθύνθηκε στα πολιτικά κόμματα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Περιφερειακού Δικαστηρίου Τιράνων, όπου τους ενημέρωσε για την υποχρέωσή τους να υποβάλλουν ετήσιες οικονομικές εκθέσεις στην επιτροπή.

Από τα 132 πολιτικά κόμματα στα οποία έλαβαν την ειδοποίηση 37 (τριάντα επτά) πολιτικά κόμματα, ενώ για 95 (ενενήντα πέντε) πολιτικά κόμματα ο φάκελος επιστράφηκε λόγω εσφαλμένης διεύθυνσης, λέει η έκθεση.

Εστιάζοντας στις λεπτομέρειες σχετικά με τον έλεγχο, η ΚΕΕ αναφέρει ότι με απόφαση του Επιτρόπου Επικρατείας ορίστηκαν 4 (τέσσερις) αδειούχοι λογιστές για τον έλεγχο των κεφαλαίων που έλαβαν και δαπανήθηκαν για το ημερολογιακό έτος 2021 από 132 πολιτικά κόμματα.

«132 εκθέσεις ελέγχου υποβλήθηκαν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή από νομικούς ελεγκτές. Από αυτές τις 132 εκθέσεις έχουμε: - 20 εκθέσεις ελέγχου, που υποβλήθηκαν από νόμιμους ελεγκτές σύμφωνα με τη μορφή που εγκρίθηκε από την επιτροπή, για τα έσοδα και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τα πολιτικά κόμματα για το ημερολογιακό έτος 2021», τονίζεται στην έκθεση.

Τουλάχιστον 8 πολιτικά κόμματα φαίνεται να έχουν λάβει την ειδοποίηση από τους νομικούς ελεγκτές, αλλά δεν έχουν επικοινωνήσει με τους τελευταίους, ενώ 5 πολιτικά κόμματα αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον νόμιμο ελεγκτή, αρνούμενοι να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές εκθέσεις.

Επίσης, 17 πολιτικά κόμματα δεν έχουν ελεγχθεί από νομικούς ελεγκτές καθώς προκύπτει ότι τα εν λόγω πολιτικά κόμματα έχουν μηδενικές οικονομικές καταστάσεις. Η πλειοψηφία, περίπου 80 πολιτικά κόμματα, δεν έχει σωστή διεύθυνση καθώς οι νόμιμοι ελεγκτές τους έστειλαν επιστολή για την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου και η επιστολή επιστράφηκε ταχυδρομικώς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου