Σημαντική αύξηση της ανεργίας για τους νέους στην Αλβανία

Σημαντική αύξηση της ανεργίας για τους νέους στην Αλβανία

Καθώς η αγορά εργασίας αποτελεί εθνική έκτακτη ανάγκη για την Αλβανία, η ανεργία στις νέες πληθυσμιακές ομάδες σημείωσε αύξηση το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στα επίσημα στοιχεία του INSTAT.

Τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2022, 75.050 άτομα ηλικίας 15-29 ετών ήταν άνεργα, ή 3.669 περισσότεροι άνεργοι νέοι από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με αύξηση σχεδόν 5,1%. Επίσης, ο δείκτης απασχόλησης παρουσίασε αρνητικές εξελίξεις, σημειώνοντας μείωση της απασχόλησης στους νέους κατά 0,3% για την ίδια συγκριτική περίοδο.

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών ήταν 21,5% τους τελευταίους 3 μήνες του 2022. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους έχει αυξηθεί κατά 0,9%. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 1,0 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στοιχεία του INSTAT δείχνουν ότι η αγορά εργασίας στην Αλβανία είναι προβληματική για τη νεαρή ηλικιακή ομάδα.

Η υψηλή μετανάστευση των νέων θα έπρεπε στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην καλύτερη ένταξη στην αγορά εργασίας για τους εναπομείναντες νέους στην Αλβανία.

Αναλυτικότερες έρευνες για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας δείχνουν ότι το οικονομικό μοντέλο στο οποίο βασίζεται η Αλβανία δεν προσφέρει ελκυστικές θέσεις εργασίας για τους νέους.

Επί του παρόντος, η υψηλότερη προσφορά εργασίας είναι σε τομείς με χαμηλότερη αξία πληρωμής, όπως εργοστάσια στην κλωστοϋφαντουργία, υγιεινή σε ξενοδοχεία και οικοδομές στον κατασκευαστικό τομέα. Οι σημερινοί νέοι δεν προτιμούν να εργάζονται σε τομείς με πολλή σωματική κόπωση έναντι αμοιβής μειωμένης στα όρια του ελάχιστου.

Η Αλβανία παρουσιάζει συνεχή προβλήματα στην απασχόληση των νέων και κατατάσσεται επίσης στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη για το υψηλό ποσοστό των νέων που δεν εργάζονται ούτε έχουν κάποια κατάρτιση.

Το 2020, περίπου το 28% των νέων ηλικίας 15-29 ετών δεν εργάζονταν ούτε πήγαιναν σχολείο ή είχαν κάποια εκπαίδευση. Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι ακόμη και στο μακροπρόθεσμο μέλλον η αγορά εργασίας θα υποφέρει από έλλειψη δεξιοτήτων και η οικονομία θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να κινηθεί προς ένα μοντέλο που παράγει αγαθά υψηλής αξίας και παρέχει καλές υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου