Ραγδαία αύξηση στις τιμές των ακινήτων στα παράλια της Αλβανίας

Ραγδαία αύξηση στις τιμές των ακινήτων στα παράλια της Αλβανίας

Η αύξηση της ζήτησης από ξένους έχει κάνει τις τιμές των διαμερισμάτων και των βιλών στις ακτές της Αλβανίας φέτος πιο ακριβές έως και 40%. Οι τιμές των ακινήτων στα νέα θέρετρα σε Αυλώνα και Αγίους Σαράντα έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση. Τα διαμερίσματα σε αυτά τα έργα πωλούνται προς 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι αλβανικές ακτές συνεχίζουν να είναι ανέγγιχτες για την πλειοψηφία των Αλβανών, ενώ υπάρχει εισροή Σκανδιναβών, Γερμανών, Άγγλων και Ιταλών για να αγοράσουν ακίνητα, να τα νοικιάσουν.

Στις ακτές του Δυρραχίου και του Qerret, οι τιμές των ακινήτων στην πρώτη γραμμή έχουν αυξηθεί κατά 15%. Τα μεσιτικά γραφεία υποστήριξαν ότι οι βασικοί λόγοι για την αύξηση των τιμών είναι η μεγάλη ζήτηση από ξένους και το αυξανόμενο κόστος των οικοδομικών υλικών.

Σε τουριστικά θέρετρα, που άρχισαν να κατασκευάζονται φέτος, όπως το Orikum στην Αυλώνα ή τους Αγίους Σαράντα, οι τιμές των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 2.500 έως 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στις τιμές των επαύλεων. Οι βίλες στην ακτή πωλούνται στην τιμή των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, 33% περισσότερο από πέρυσι.

Ακόμη και φέτος, οι τιμές των διαμερισμάτων στις παραλιακές περιοχές του Δυρραχίου ακολούθησαν την τάση ανάπτυξης. Η μεγαλύτερη αυστηροποίηση αφορά τα ακίνητα στην πρώτη γραμμή κατασκευής, τα οποία έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδο των 1.500 ευρώ/τμ από 1.300 ευρώ που πουλήθηκαν πέρυσι, άρα η αύξηση είναι 15%.

Το 2021, η μέγιστη τιμή για κατασκευές πρώτης γραμμής στην περιοχή Shkëmbit i Kavajes έφτασε τα 750 ευρώ.

Μεσιτικά γραφεία υποστηρίζουν ότι οι τιμές στα παράλια του Δυρραχίου έχουν φτάσει στο απόγειό τους τα τελευταία δύο χρόνια και δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση.

Ειδικοί της αγοράς πρόσθεσαν ότι η ζήτηση από ξένους έχει αυξήσει την τιμή στο Δυρράχιο. Ακόμη και πολλά διαμερίσματα σύμφωνα με τα ευρήματα των μεσιτικών γραφείων τα έτη 2019-2021 αγοράστηκαν από πολωνικά και τσέχικα πρακτορεία στην τιμή των 500 ευρώ/τμ και μεταπωλήθηκαν σε ξένους πολίτες στην τιμή των 750 ευρώ/τμ.

Αυτά τα πρακτορεία θεωρούν ότι αυτό είναι ένας παράγοντας που ανέβασε τις τιμές άλλων ιδιοκτητών που μεταπωλούν τα διαμερίσματα.

Στους Αγίους Σαράντα συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων. Πέρυσι η ελάχιστη τιμή για τα νέα διαμερίσματα σύμφωνα με πρακτορεία κυμαινόταν από 1.200 ευρώ/τμ - 1.300 ευρώ/τμ. ενώ η ανώτατη τιμή έφτασε έως και τα 1.800 ευρώ/τμ.

Το 2023 τα διαμερίσματα κατοικιών στις νέες οικιστικές περιοχές πωλούνται σε τιμές άνω των 1.500 ευρώ/τμ - 2.500 ευρώ/τμ. Ενώ οι τιμές των παραθαλάσσιων ακινήτων συνεχίζουν να πωλούνται από 3.000 ευρώ/τμ - 3.500 ευρώ/τμ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου