Αλλαγές στην απόκτηση αλβανικής ιθαγένειας

Αλλαγές στην απόκτηση αλβανικής ιθαγένειας

Το Υπουργείο Εσωτερικών Αλβανίας έχει συντάξει ορισμένες αλλαγές στον νόμο για την ιθαγένεια, που επιτρέπει στους αλλοδαπούς να αποκτούν αλβανική υπηκοότητα.

Ένα από αυτά έχει να κάνει με νεογέννητα παιδιά. Μπορούν να λάβουν την αλβανική υπηκοότητα άμεσα μόνο με τη συγκατάθεση και των δύο γονέων και χωρίς να περιμένουν να συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όπως ήταν μέχρι τώρα.

Σε αντίθεση με πριν, με τις νέες αλλαγές που προτείνει το υπουργείο, οι αλλοδαποί μπορούν να επωφεληθούν από την αλβανική υπηκοότητα ακόμη και αν δεν έχουν γνώση της αλβανικής γλώσσας, προφορικού και γραπτού λόγου, πιστοποιημένη από το αρμόδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς και βασικές γνώσεις της ιστορίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Μια άλλη αλλαγή είναι η άρση του περιοριστικού κριτηρίου ηλικίας των 18 ετών. Αυτό θα καταστεί δυνατό όταν το άτομο που ζητά την υπηκοότητα στη χώρα δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια στην Αλβανία. Αλλά και σε περιπτώσεις όπου η Δημοκρατία της Αλβανίας έχει εθνικό συμφέρον ή ενδιαφέρον στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού, της οικονομίας και του αθλητισμού.

Όλες αυτές οι προτάσεις έχουν σταλεί για δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί από τους βουλευτές στις επιτροπές της Βουλής μέχρι την πλήρη ψήφισή του στην Ολομέλεια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου