Βούτσιτς: Ο Κούρτι θα ηγηθεί της Βόρειας Μιτρόβιτσα από τις 24 Απριλίου

Βούτσιτς: Ο Κούρτι θα ηγηθεί της Βόρειας Μιτρόβιτσα από τις 24 Απριλίου

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι οι Σέρβοι δεν θα συμμετάσχουν στις επερχόμενες τοπικές εκλογές στους τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και ότι η κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά από αυτή τη διαδικασία δεν θα έχει κάποια νομιμότητα.

Ερωτηθείς πώς θα είναι η κατάσταση για τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, μετά τις εκλογές της 23ης Απριλίου, ο Βούτσιτς είπε στη Ραδιοφωνική Τηλεόραση της Σερβίας, στις 6 Απριλίου, ότι θα είναι «κακή, όπως υπό κατοχή», επειδή «θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti».

Επέκρινε επίσης τις δυτικές χώρες για τη «σιωπή» τους, λόγω του ότι ο Κούρτι δεν ήθελε να αναβληθούν οι τοπικές εκλογές, στις οποίες δεν θα συμμετάσχουν οι Σέρβοι, μετά τις συλλογικές παραιτήσεις από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Βούτσιτς είπε ότι «η τακτική των αρχών της Πρίστινα είναι να μην δημιουργήσουν ποτέ τον Ένωση Σερβικών Δήμων» και ότι «θα προκαλούν τους Σέρβους κάθε μέρα, με στόχο οι Σέρβοι να προκαλέσουν κάτι».

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας το 2027, ο Βούτσιτς είπε ότι πιστεύει ότι «θα υποφέρουμε πολύ, ειδικά ο σερβικός λαός στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια».

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι οι θεσμοί προετοιμάζονται για τη διοργάνωση έκτακτων εκλογών στις 23 Απριλίου στους τέσσερις βόρειους δήμους: Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Ποτόκ και Λεπόσαβιτς.

Οι δήμαρχοι αυτών των δήμων, μαζί με άλλους Σέρβους, παραιτήθηκαν από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επαναταξινομήσει αυτοκίνητα με «παράνομες» σερβικές πινακίδες στο Κόσοβο.

Οι έκτακτες εκλογές είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, αλλά οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου αναγκάστηκαν να τις αναβάλουν, λόγω των επεισοδίων που προκλήθηκαν και των εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας.

Επί του παρόντος, η μεγαλύτερη πολιτική οντότητα ενάντια στη διοργάνωση αυτών των εκλογών είναι η Lista Serbe - το μεγαλύτερο κόμμα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

Είπε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές μέχρι να εκπληρωθούν δύο αιτήματα: ο σχηματισμός του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία και η απόσυρση όλων των ειδικών μονάδων της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Από το 2013, όταν ιδρύθηκε αυτό το κόμμα, έχει λάβει πάνω από το 90% των ψήφων από τη σερβική κοινότητα, σχεδόν σε όλες τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, η αποστολή παρακολούθησης της ΕΕ αναφέρει τακτικά σε εκθέσεις ότι η Lista Serbe έχει "μονοπωλήσει την πολιτική ζωή μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της ομάδας QUINT -Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία- εξέφρασαν τη λύπη τους που η Σερβική Λίστα, η οποία χαίρει της υποστήριξης του επίσημου Βελιγραδίου - δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές .

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου