Κατά 35% αυξήθηκε η εισαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στην Αλβανία

Κατά 35% αυξήθηκε η εισαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στην Αλβανία

Τα φαρμακευτικά προϊόντα σημειώνουν σταθερή ανάπτυξη από χρόνο σε χρόνο, αλλά ιδιαίτερα μετά την πανδημία του Covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου της INSTAT, το πρώτο 2μηνο του 2023 οι εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 31%, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Τους πρώτους 2 μήνες του έτους εισήχθησαν 1.091 τόνοι φαρμάκων από 833 τόνους το πρώτο δίμηνο του 2022. Σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, η ποσότητα των φαρμακευτικών προϊόντων έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Πηγές από την αγορά υποστηρίζουν ότι η αύξηση έρχεται για δύο βασικούς λόγους. Το πρώτο σχετίζεται με την υψηλή επιβάρυνση της νόσου που άφησε η πανδημία Covid-19 σε όλες τις διαγνώσεις. Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν περάσει τον Covid-19 έχουν αρρωστήσει χρόνια και χρειάζονται μόνιμη θεραπεία. Η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τις καρδιοπάθειες, την αρθρίτιδα, τις νεφροπάθειες και έχει δημιουργήσει μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες που απαιτούν περιοδική θεραπεία.

Οι φορείς της αγοράς ισχυρίστηκαν ότι η πανδημία δημιούργησε εθισμό στην κατανάλωση βιταμινών, η χρήση των οποίων παραμένει υψηλή σε σύγκριση με πριν από την πανδημία. Επίσης, η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση της επιβάρυνσης των ασθενειών σε όλες τις διαγνώσεις, ωθούμενη και από την πανδημία, έχει φτάσει στη ζήτηση για θεραπεία με επιπλέον φάρμακα. Η Αλβανία έχει χαμηλές δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα, σχεδόν 50% λιγότερες από την περιοχή.

Η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια προέρχεται από μια σειρά σύνθετων παραγόντων που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, τη βελτίωση της θεραπείας κ.λπ. Οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν η κυβέρνηση αύξανε τον προϋπολογισμό για την αποζημίωση των φαρμάκων που είναι στάσιμος εδώ και χρόνια. Ο προϋπολογισμός αποζημίωσης δεν συμβαδίζει με τη συχνότητα της νοσηρότητας και τις πραγματικές ανάγκες στον πληθυσμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου