Τεράστια η έλλειψη για την Αλβανία σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό

Τεράστια η έλλειψη για την Αλβανία σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό

Στην Αλβανία, η ανάπτυξη των τομέων του τουρισμού και των κατασκευών τα τελευταία χρόνια έχει φέρει την ανάγκη για περισσότερους ειδικούς και καταρτισμένους υπαλλήλους για να ανταποκριθούν σε αυτά τα ποσοστά. Αυτή τη στιγμή σε 11 κέντρα της χώρας λειτουργούν 37 δημόσια ΙΕΚ με 23 μαθήματα, που παρακολουθούν περίπου 18.300 μαθητές.

Στην Αλβανία, ο τουριστικός τομέας έχει προχωρήσει ταχύτερα από την προετοιμασία ειδικών και καταρτισμένων εργαζομένων.

Τα τελευταία χρόνια, περίπου 40.000 άνθρωποι ετησίως φεύγουν από την Αλβανία για μετανάστευση, οι περισσότεροι από αυτούς σε νεαρή ηλικία, κάποιοι έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει στην ιατρική, τη νοσηλευτική ή στον τομέα του τουρισμού. Είναι αναγκαίο για την τουριστική επιχείρηση, στις συνθήκες που είναι πρόθυμοι για καταρτισμένους υπαλλήλους, να παρακινήσει τους νέους ειδικούς που μόλις αποφοίτησαν και να τους αξιολογήσει με αξιοπρεπή μισθό, ώστε να υπηρετήσουν εντός της χώρας.

Ενώ στην Αλβανία, από χρόνο σε χρόνο, η ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες αυξάνεται ραγδαία, έρευνα του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, UNDP, που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2022 σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 56% αισθάνθηκε την έλλειψη εργατικό δυναμικό και ότι, στην κορύφωση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, οι περισσότεροι εργάζονταν με ελλείψεις στο επιτελείο τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου