Διαμεσολάβηση χωρίς αναγνώριση από την Ελλάδα στο Κόσοβο

Διαμεσολάβηση χωρίς αναγνώριση από την Ελλάδα στο Κόσοβο

Η ατζέντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια εξαντλείται στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χερσόνησο, διαβεβαίωσε ο Νίκος Δένδιας τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη συνάντηση που είχαν προχθες το μεσημέρι στο Βελιγράδι, όπου ο υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε αυθημερόν. Η μετάβαση του κ. Δένδια στο Βελιγράδι έγινε γνωστή αργά το βράδυ της Τρίτης και ήταν αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Και τούτο διότι η Αθήνα έχει αναλάβει, ως η πλέον παλιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια, τον ρόλο της διευκόλυνσης των επαφών ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της γαλλογερμανικής πρότασης, η οποία χρησιμοποιείται ως βασικό εργαλείο.

Από την Αθήνα έχουν, επίσης, δοθεί διαβεβαιώσεις προς αρκετές κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα στην παρούσα φάση, ενώ μάλιστα επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο έντιμου μεσολαβητή μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, όπως άλλωστε δεν πράττουν τέσσερα ακόμη μέλη της Ε.Ε. – η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Κυπριακή Δημοκρατία. Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών είχε πάντως ανακινήσει μια σχετική παραφιλολογία, πέρα από το πλαίσιο των –από καιρού γνωστών σε Αθήνα, Μαδρίτη, Βουκουρέστι, Λευκωσία και Μπρατισλάβα– αμερικανικών παραινέσεων για αναγνώριση του Κοσόβου. Σε αυτή την ούτως ή άλλως κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, στην Αθήνα υπάρχει και η εκλογική εκκρεμότητα που καθιστά κάθε τέτοια πρωτοβουλία μάλλον άκαιρη.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι βρέθηκαν στην Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας με προεδρεύοντα της συνάντησης τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοσέπ Μπορέλ, όπου κατέληξαν σε κάποιες γενικές κατευθύνσεις οι οποίες επιχειρείται να πλαισιωθούν ως μία κατά το δυνατόν δεσμευτική συμφωνία. Ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ, επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Ε.Ε. για περαιτέρω πρόοδο στον διά-λογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, «με στόχο τη σύναψη μιας συνολικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας».

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι βεβαίως παραπάνω από ευπρόσδεκτος και στις δύο πλευρές, ωστόσο όπως γνωρίζουν και στην Αθήνα, πυρήνας του προβλήματος σε αυτή τη φάση είναι η ουσιαστική διχοτόμηση που έχει προκαλέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο πόλεμος της Ουκρανίας. Οπως είναι γνωστό, το καθεστώς του Κοσόβου έχει καθοριστεί με μια σειρά ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ (με κυρίαρχο το 1244), το οποίο αυτή τη στιγμή είναι χωρισμένο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου από τη μια και Ρωσίας και Κίνας από την άλλη. Μια καθοριστικής σημασίας εξέλιξη στο ζήτημα θα περνούσε αναγκαστικά από το Σ.Α. του ΟΗΕ και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου