Ανακοίνωση πρεσβείας ΗΠΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία

Ανακοίνωση πρεσβείας ΗΠΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Τίρανα δημοσίευσε μια ξαφνική ανακοίνωση για τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Τα πολιτικά κόμματα και οι θεσμοί καλούνται να διασφαλίσουν ότι οι δραστηριότητες για τις εκλογές διεξάγονται σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα.

Στη συνέχεια, η πρεσβεία αναφέρει την έκθεση του ΟΑΣΕ μετά τις εκλογές του 2021, όπου δεν φείδεται να υπενθυμίσει τις ελλείψεις αυτών των εκλογών.

«Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου 2021, η έκθεση του ΟΑΣΕ σκιαγραφεί τομείς στους οποίους έχει σημειωθεί συνεχής πρόοδος, καθώς και ελλείψεις. Συγκεκριμένα, υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για αγορά ψήφων, πιέσεις στους ψηφοφόρους και κατάχρηση κρατικών πόρων και προσωπικών δεδομένων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους κρατικούς θεσμούς να εφαρμόσουν τις συστάσεις του ΟΑΣΕ» - αναφέρει η δήλωση, η οποία ακούγεται ξεκάθαρα σαν «τράβηγμα αυτιών» για την κυβέρνηση.

«Όπως συζήτησε πρόσφατα η πρέσβης Κιμ με τους ηγέτες των κομμάτων, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι προεκλογικές εκστρατείες και δραστηριότητες διεξάγονται με δίκαιο, τακτικό και διαφανή τρόπο. Οι ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι λίστες υποψηφίων τους πληρούν τις απαιτήσεις του νόμου, καθώς και τις προσδοκίες των Αλβανών πολιτών για καθαρούς υποψηφίους με υψηλή ακεραιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μήνυμα για το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα όταν αναφέρει τη διαφθορά ως απειλή για τη δημοκρατία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά το αίτημα του αλβανικού λαού για μια ισχυρή δημοκρατία. Προτρέπουμε όλους τους ηγέτες και τους θεσμούς να συνεχίσουν να βελτιώνουν τις εκλογικές διαδικασίες της Αλβανίας και να διασφαλίσουν ότι η Αλβανία θα προχωρήσει στο δημοκρατικό της μονοπάτι», καταλήγει η δήλωση.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία αυτή τη φορά ήταν αρκετά επικριτική προς την κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου