Μισόλογα και αναπάντητες ερωτήσεις από τον Ράμα στη σημερινή Ολομέλεια για την υπόθεση McGonical

Μισόλογα και αναπάντητες ερωτήσεις από τον Ράμα στη σημερινή Ολομέλεια για την υπόθεση McGonical

Ο Έντι Ράμα επανέλαβε σήμερα ότι το κατηγορητήριο κατά του πρώην ανώτερου στελέχους του FBI ΜακΓκόνιγκαλ δεν εμπλέκει ούτε αυτόν ούτε την αλβανική κυβέρνηση. Ο Ράμα μίλησε σήμερα στη βουλή η οποία ένωσε τα τρία αιτήματα της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα στο τέλος της ομιλίας του, όπου εστίασε μόνο στις στιγμές που το κατηγορητήριο αναφέρει το όνομά του, χωρίς να δώσει εξηγήσεις για τη σχέση του πρώην συμβούλου του Dorian Duçka και του Αλβανού του Agron Neza για παροχή πληροφοριών για το λόμπι του Δημοκρατικού Κόμματος.

Με τη σειρά τους, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης παρουσίασαν τα αιτήματά τους σχετικά με την υπόθεση ΜακΓκόνιγκαλ και τη σχέση του με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Για τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Enkelejd Alibeaj, είπε ότι ο Έντι Ράμα σκόπευε να κινήσει ποινική υπόθεση εναντίον του Αμερικανού λομπίστα που είχε προσληφθεί από το δημοκρατικό κόμμα. Για τον Agron Neza και τον Dorian Ducka ο στόχος ήταν απλός: το όφελος των αδειών με παραχώρηση στον τομέα που αφορά τα πετρέλαια. Για τον πράκτορα McGonigal, το όφελος τουλάχιστον 225 χιλιάδων δολαρίων και άλλα οφέλη από επιχειρήσεις στην Αλβανία. Και όλοι αυτοί οι στόχοι, για τον καθένα, πραγματοποιήθηκαν με παράνομα μέσα.

Ο Alibeaj έκανε 30 ερωτήσεις στον πρωθυπουργό.

Μετά από αυτόν, ο βουλευτής Λουτσιάνο Μπότσι, μεταξύ των υπογραφόντων της πρότασης που συζητήθηκε, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έπρεπε να απαντήσει «για τη διαφθορά του πρώην στελέχους του FBI», προκειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο, «να χτυπήσει και να εξαφανίσει την αντιπολίτευση και το πολιτικό σύστημα στην Αλβανία».

Ερώτηση προς τον Ράμα είχε και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα: «Υπάρχουν 13, αλλά πρέπει να είναι 130, στα οποία θα πρέπει να απαντήσει η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή. Χωρίς να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, η Αλβανία θα έχει χάος και μόνο χάος»

Στην πραγματικότητα όμως ο Ράμα δεν απάντησε στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, επιλέγοντας να αναλύσει μόνο τις στιγμές που αναφέρεται το όνομά του στο κατηγορητήριο. «Σε αυτές τις 14 τόσο διάσημες στιγμές που επαναλαμβάνεται το όνομά μου μέρα και νύχτα για δύο μήνες, το κατηγορητήριο δεν λέει τίποτα, μηδέν, ούτε για μένα, ούτε για την αλβανική κυβέρνηση ή οποιονδήποτε άλλον που έχει συναντήσει το εν λόγω πρόσωπο, ούτε για το αλβανικό κράτος. », εξέφρασε.

Μία από τις στιγμές του κατηγορητηρίου κατά του κ. McGonigal, που έχει εγείρει περισσότερες συζητήσεις, είναι αυτή που σχετίζεται με τις πληροφορίες που έλαβε στην Αλβανία για το λόμπι στο Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ, που οδήγησαν, μετά από παρότρυνση του, στο άνοιγμα μιας έρευνας του FBI, για την εταιρεία του λόμπι Nick Muzin.

Η πρώτη αναφορά είναι στις 25 Νοεμβρίου 2017, όταν ο πρώην αξιωματούχος του FBI ενημερώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την υπόθεση αυτή. Ο Πρωθυπουργός Ράμα διάβασε αυτή την παράγραφο, αλλά παρέλειψε την τελευταία πρόταση, όπου λέγεται ότι «πριν από μια μέρα (ο ΜακΓκόνιγκαλ) είχε λάβει πληροφορίες για τον Αμερικανό λομπίστα από το πρόσωπο Β», που ταυτοποιήθηκε ως Ντόριαν Ντούκα, τον οποίο ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είχε εργαστεί ως εξωτερικός του σύμβουλος χωρίς αμοιβή.

Τότε, ακριβώς πριν από δύο ημέρες, στις 22 Νοεμβρίου, ο Μουζιν είχε δηλώσει ότι είχε λάβει 500 χιλιάδες δολάρια από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η επόμενη αναφορά είναι αυτή του Ιανουαρίου του 2018, όταν ο πρώην αξιωματούχος του FBI λαμβάνει ξανά πληροφορίες, αυτή τη φορά από τον Αλβανοαμερικανό Agron Neza, τον οποίο ο πρωθυπουργός Rama δήλωσε νωρίτερα ότι γνωρίζει μέσω του κ. McGonigal, ο οποίος τον παρουσίασε ως φίλο του.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «αν είχα περισσότερες πληροφορίες, περισσότερες από ό,τι εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης, για το τρομερό γεγονός ότι οι Ρώσοι χρηματοδοτούσαν τη μεγαλύτερη αντιπολίτευση σε αυτή τη χώρα για να ανατρέψει την κυβέρνηση, θα την είχα μεταδώσει σε όλους».

Ο Έντι Ράμα δεν εξήγησε γιατί ο Νέζα και η Ντούκα συμμετείχαν άμεσα σε αυτό το θέμα.

Πριν φύγει, ο πρωθυπουργός Ράμα τόνισε ότι τα 500.000 δολάρια που πλήρωσε το δημοκρατικό κόμμα δεν τα έβγαλε από το μυαλό του, δηλώνοντας ότι πριν από λίγους μήνες αυτό επιβεβαιώθηκε και από την έκθεση της CIA για τη ρωσική χρηματοδότηση στην Ευρώπη.

Η αντιπολίτευση έκρινε απαράδεκτη την αποχώρηση του πρωθυπουργού από την αίθουσα ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει στις ερωτήσεις. Αν και ο Ράμα δεν επέστρεψε, καθώς είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανταποκρίνεται πλέον στα αιτήματα της αντιπολίτευσης, η συνεδρίαση συνεχίστηκε για ώρες με συζητήσεις σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου