«Χρειαζόμαστε έναν αξιόπιστο ενδιάμεσο στόχο» σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο German Marshall Fund of the United States (GMF), στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης ημέρας του 4ου Southeast Europe & East Med Forum, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την Καθημερινή και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας στην Ουάσιγκτον. Υπογράμμισε πως πρέπει να επιβραβεύεται η διαδικασία, ενώ προσέθεσε για την αμερικανική πολιτική πως πρέπει να συνεχιστεί το ίδιο έντονα, ώστε να βοηθήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να αποκτήσουν ένα όραμα για την περιοχή.
Στη συζήτηση με θέμα την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και τη “δυτική” προοπτική τους, την οποία συντόνιζε ο Αντιπρόεδρος του GMF South και εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου των Βρυξελλών, Ιαν Λέσσερ, συμμετείχαν επίσης ο Πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στις ΗΠΑ, Ζόραν Πόποβ, o διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, ο εκτελεστικός πρόεδρος του Cyprus Forum, Νίκος Κυριακίδης και η Γκορντάνα Ντέλιτς, Επικεφαλής του GMF Balkan Trust for Democracy.
Στον ίδιο τόνο, ο Πρέσβης της των Σκοπίων στις ΗΠΑ, Ζόραν Πόποβ, υποστήριξε πως σχετικά με τη διαδικασία της ένταξης είναι αναγκαίο να υπάρχουν ξεκάθαρα σημεία αναφοράς και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει έδαφος στην κοινή γνώμη. “Στη Βόρεια Μακεδονία η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει αξιοπιστία. Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, το πιο σημαντικό είναι η ελπίδα που φέρνει η ένταξή της στην ΕΕ”.
Ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, σημείωσε ότι “ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ρωσική εισβολή, δυστυχώς, δεν έχουν βοηθήσει να αποκτήσει μια νέα δυναμική η ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων, όπως δεν έχουν βοηθήσει και για τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας. Χρειάζεται πολύ πιο συγκροτημένη πίεση στη Βουλγαρία από όλους και από την Ελλάδα, που έχει την εμπειρία διαχείρισης ζητημάτων μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Χρειάζεται μια πολύ πιο ενεργή στάση της Γερμανίας, η οποία δεν πρωτοστατεί στο να προωθήσει την ενταξιακή διαδικασία και πρέπει και εμείς στη βάση της ενεργοποίησης που έχουμε σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να έχουμε και εμείς πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενταξιακή διαδικασία.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίος ένας οδικός χάρτης αμοιβαίων δεσμεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να μπει σε μια τροχια και να καταστεί δυνατό να αποκατασταθεί η φθίνουσα εμπιστοσύνη των Βαλκάνιων προς την Ευρώπη. “Ο οδικός αυτός χάρτης είναι αναγκαίος, ώστε να ξαναπιστέψουν στην ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή προοπτική που για τους περισσότερους αυτή τη στιγμή έχει χαθεί”, ανέφερε.
Ακόμα, ο εκτελεστικός πρόεδρος του Cyprus Forum, Νίκος Κυριακίδης, επισήμανε ότι φαίνεται να υπάρχει ένας ψυχρός πόλεμος και ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, θέληση και επιθυμία για τις χώρες των Βαλκανίων να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μπουν στο άρμα της Δύσης. Σημείωσε δε για την Κύπρο πως ενόψει αυτών των εξελίξεων σταμάτησε να κοιτάζει ανατολικά προς τη Ρωσία. Είναι θετικό και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις ΗΠΑ και για τις χώρες τις ίδιες να προχωρήσει η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων.
Τέλος, η Γκορντάνα Ντέλιτς υπογράμμισε πως είναι λάθος για τη Δύση να βλέπει τα Βαλκάνια ως “Δυτικά Βαλκάνια” και όχι ως μέρος της Ανατολικής Μεσογείου. Αντίθετα, η Κίνα τα εντάσσει στην ευρύτερη στρατηγική της για την περιοχή. Υπογράμμισε ακόμα πως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήνουν τα θέματα προς επίλυση σε τοπικούς ηγέτες, αλλά πως είναι ζητήματα που αφορούν πολύπλευρα σχήματα συνεργασίας.
Η Καθημερινή
Σχόλια